Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

Egyiptomi és mezopotámiai regék és mondák

Egyiptomi és mezopotámiai regék és mondák

 

Az egyiptomi történeteket feldolgozta Kákosy László, Dobrovits Aladár
 

tn6_b1017990.jpg

Az ókor két igen fontos kultúrája a Nílus, illetve a Tigris és Eufrátesz folyók mentén virágzott, és évezredeken át alakította ki és viselte sajátos arculatát. Mind az egyiptomi birodalomban, mind a Folyamköz változó államalakulataiban csodálatosan gazdag hitvilág, változatos és különös regék, mondák születtek, különféle istenekről, fantasztikus tükreként az emberek e világi életének. E két nagy kultúra legkiválóbb hazai tudósai avatott tollal és írói érzékenységgel dolgozták fel Ízisz és Ozirisz megható kalandjait, Istar pokoljárását, Gilgames hőstetteit és a többi örökbecsű történetet, kiegészítve a csak utóbb felfedezett, de tudományosan nagy jelentőségű hettita és ugariti mítoszokkal.
 
Régebben nagyon érdekelt az ókori népek hitvilága, mitológiája, sokat is olvastam a letűnt civilizációkról - bár csak gyerekeknek szóló ismeretterjesztő könyvek voltak ezek, az illusztrációk, a megfoghatatlan képi megjelenítése mély nyomot hagyott bennem. Mára már kinőttem a képeskönyvekből, de még mindig lenyűgöz Egyiptom és a többi ősi kultúra. Hihetetlen belegondolni, hogy több ezer évvel ezelőtt ugyanúgy szerettek, gyűlöltek vagy féltek az emberek, hogy hasonló problémákkal küszködtek, és hogy mindez fennmaradt, és visszatekinthetünk rájuk. Az építészeti-művészeti alkotásokról már nem is beszélve - a mai napig nem sikerült rájönniük a kutatóknak, hogyan készülhettek olyan monumentális és egyben precíz épületek, mint például a piramisok.
 
Az istenekről, teremtésről és egyéb csodás eseményekről szóló mondák is rögtön más színezetet kapnak, ha belegondolunk: ezt valaki 3000 évvel ezelőtt jegyezte le! Ez a nagyszerű és utánozhatatlan a könyvekben, hogy a nappalinkban ülve utazhatunk térben és időben, és nem kellenek hozzá milliós költségvetésű, ultramodern speciális effektek, mindössze papír és toll.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Nyelvek

MagyarEnglish

Profilkép

Facebook

látogatófigyelő


Levelezőlista


Archívum

Naptár
Május / 2022

Elérhetőség

Statisztika

Online: 13
Összes: 600737
Hónap: 20559
Nap: 741