Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

Fekete föld

Fekete föld - Az egyiptomi Amenemhát története
 
Bene Zoltán
 

5220329-nagy.jpg

Jó dolog a regények felsorolását magyar szerző művével, s igazi irodalommal kezdeni. A fiatal prózaíró első könyve volt ez, amelyik bizonyítja, hogy szerzője fantasztikusan ír: olvasmányosan, hangulatosan és lebilincselően.
A változatos hosszúságú részek, a költői linearitás az elbeszélésben megtűzdelve időbeli előre- és visszaugrásokkal, a különleges kerettörténet, s legfőképpen az önéletíró főszereplő, Amenemhát kételkedő-önfelfedező kommentárjai, amelyekkel saját sorsának megírását kíséri egyszerre teszik hagyományosan széppé és modernül kísérletezővé a regényszöveget.
Ráadásul az író nagyon sok mindent tud választott korszakáról: a ritkán bemutatott zűrzavaros időszak, Egyiptom i. e. 6. századi története izgalmasan, elképzelhetően, egyénien elevenedik meg a lapokon: II. Pszammetik fáraó, a szaiszi dinasztia utolsó nagy uralkodója, az őt követő Uahibré (Apriész), az elődét puccsal letaszító II. Jahmesz (Amaszisz) és a perzsák által elűzött III. Pszammetik uralkodása idején járunk.
De a legfontosabb: ez a könyv ugyan szórakoztató, kalandos, fordulatos történelmi regény, de sokkal több is annál: inkább egy hangulat regénye. Amenemhát, a tisztviselő-írnok, fáraók bizalmasa végig megmarad kételkedőnek és igaza van. Mindig szépet remél, de a rosszra készül, s sajnos visszatekintve élete látszatra nem más, mint maga a kudarc. Ám valójában nincs beleszólása történetébe: körülötte egy kultúra búcsúzkodik, egy világ tűnik el - az egyiptomiak észre sem veszik, hogyan válik Görögföld a világ közepévé, s hogyan üresedik ki és válik értéktelenné saját világuk és múltjuk. Ám nem a görögök és nem a perzsák miatt: így hozza a múló idő. Ezzel, az idővel, a visszafordíthatatlan változásokkal kerül szembe Amenemhát, aki azzal, hogy megírja szomorkás, önironikus, reménytelen hangú, mégis bölcs önéletírását, hőssé nemesedhet: értékteremtő egy érték nélküli világban.
Nagyon tetszik nekem: lehet tőle tanulni.
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Nyelvek

MagyarEnglish

Profilkép

Facebook

látogatófigyelő


Levelezőlista


Archívum

Naptár
Május / 2022

Elérhetőség

Statisztika

Online: 16
Összes: 598209
Hónap: 20285
Nap: 787