Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

Paul Doherty: Amerotke-sorozat

 Amerotke-sorozat: 1. Ré álarca, 2. A Hórusz-gyilkosságok, 3. Az Anubisz-rejtély, 4. Széth mészárosai, 5. Ízisz orgyilkosai, 6. Ptah méregkeverője, 7. Szobek kémei

Paul Doherty

Amerotke-sorozat
1. Ré álarca
2. A Hórusz-gyilkosságok
3. Az Anubisz-rejtély
4. Széth mészárosai
5. Ízisz orgyilkosai
6. Ptah méregkeverője
7. Szobek kémei
 
Az angol szerző történelmi krimisorozata az egyiptomi Újbirodalom idején, Hatsepszut királynő korában játszódik. Főhőse, Amerotke, a thébai bíró, akinek bonyolultabbnál bonyolultabb ügyeket kell megfejtenie, sokszor állandó életveszélyben. Miközben szemtanúi vagyunk politikai orgyilkosságnak, sírrablásnak, sírgyalázásnak, szerelmi féltékenységnek, harci árulásnak, és orvosi tévedéseknek, látjuk Hatsepszutot háttérbe szorított királynéként, sikeres fáraóként, tanácstalan szerelmesként és győztes hadvezérként és találkozhatunk titokzatos építész-politikus-szerelmével, Szenenmuttal, Doherty merészen és színesen rekonstruálja a XVIII. dinasztia korának Egyiptomát, elénk állítva a társadalom különböző csoportjait főpapoktól a szegény tolvajokig, s bemutatva Théba nyüzsgő városának életét és a kor problémáit. Ami a könyv erénye, a hátránya is. Izgalmas, gyors menetű, meglepő és tarka a történet, ugyanakkor történelmileg sokszor pontatlan, leegyszerűsített. De ne feledjük: ezek a könyvek szórakoztatni születtek, és nem tankönyvnek egyiptológusok részére. Aki kellemes nyári olvasmányra vágyik, bátran belevetheti magát Amerotke történetébe. 
 
 
Ré álarca 
 
tn6_2000006196320.jpg
A tengeri rablókkal a Nílus deltájában vívott csatái legyengítik és kimerítik II. Tuthmósziszt, de vigaszt talál a győzelmében és a dicsőséges fogadtatásban, amiben a Thébába való visszatértekor minden bizonnyal részesül majd. Csakhogy a folyó Thébával átellenes partján néhányan nem örülnek a hazatérésének, és egy csapatnyi bérgyilkos felfogad egy boszorkányt, hogy megszentségtelenítsék a fáraó befejezetlen sírját. Miután újra találkozik feleségével, Hatsepszuttal és népével, Tuthmószisz Amon-Ré szobra előtt áll. Fülében ott cseng a tömeg éljenzése és a harsonák zengése. Egy óra múlva azonban halott... Szóbeszéd kap szárnyra, miközben Hatsepszut megfogadja, hogy kideríti az igazságot...
 
 
A Hórusz-Gyilkosságok 
 
Hatsepszut eltökélte, hogy egész Egyiptom el fogja fogadni az ország első
tn6_1111006139324.jpg
 női uralkodójaként, de még el kell nyernie az istenek beleegyezését. Mikor Hórusz templomában kegyetlen gyilkosságok egész sora történik, a papok ezt úgy értelmezik, az istenek nem fogadják el Hatsepszutot. A fáraónő csak egyvalakit, Amerotkét, a köztiszteletben álló bírót bízhatja meg azzal, hogy találja meg az igazságot a haláleseteket okozó intrikák mögött.
 
 
Az Anubisz-rejtély
 
tn6_1111006311003.jpg
Hatsepszut, II. Tuthmószisz fáraó ambiciózus fiatal özvegye rákényszerítette az egyiptomi társadalmat, hogy elfogadják fáraóként, és a harctéren aratott sikerei az ország határán túl is hirdetik Egyiptom dicsőségét. Anubisz templomában tárgyalások folynak Hatsepszut és a legyőzött mitanni király, Tusratta között a békekötésről, amely betetézné fényes diadalát. Egyetlen éjszaka alatt azonban két rejtélyes gyilkosság is történik a Templomban, ráadásul elrabolják Anubisz Dicsőségét, veszélybe sodorva ezzel az amúgy is ingatag fegyverszünetet. A köztiszteletben álló bírónak, Amerotkénak fényt kell derítenie a gyilkosok kilétére és az indítékukra, máskülönben Egyiptom békéje romba dőlhet.
 
 
Széth mészárosai 
 
Amerotke úr, a fáraó főbírája egy gyilkossági ügy kellős közepén találja magát. Egy fiatal, nagyra törő
tn6_0579000003484g.jpg
 írnok, aki állítólag egy nagy hatalmú tábornok lányának kedvese volt, mérgezés áldozata lesz, és a gyilkossággal szeretőjét, Nesratta úrnőt vádolják meg. Ha bűnösnek találják, élve eltemetik a sivatagban. Mikor Amerotkét Szenenmut úr Széth templomába hívatja, úgy tűnik, újabb gyilkossági ügyben kell nyomozást indítania. Egyiptom egyik hős katonáját brutálisan meggyilkolták, és maga Hatsepszut fáraónő kéri a bírót, hogy segítsen megoldani az ügyet. A halálesetek között több a kapcsolat, mint első látásra gondolná az ember - de fényt tud-e deríteni Amerotke a gyilkos kilétére?
 
 
Ízisz orgyiljosai
 
covers_113491.jpg
Az Ízisz orgyilkosai az ókori Egyiptomban játszódó sorozat ötödik része a népszerű és elismert szerző, Paul Doherty tollából. 
Rehmiré sírja: az Örökkévalóság egyik Háza, amelynek tulajdonosa átkelt a horizonton a Távoli Nyugatra. Valahol a sivatag mélyén nemzedékek alatt felhalmozott kincsek rejlenek, pontos helyük régóta gondosan őrzött titok. Most azonban a szebauszok – egy csoport, akik démonokról nevezték el magukat – kifosztottak egy sírt, mely hatalmas titkot őriz. 
A szenvedélyes fáraónő, Hatsepszut haragja nem ismer határokat. A legforróbb évszak közepén küzdenie kell, hogy védelmezze családtagjai sírjait és megőrizze hatalmát Egyiptom felett. Mikor azonban Egyiptom egyik legnagyobb hősét, Szuten tábornokot kígyók egész serege marja halálra, úgy tűnik, az események irányítása kezd kicsúszni a fáraónő kezéből…
 
 
Ptah méregkeverője
 
Az ókori Egyiptomban játszódó történet nagyra törő tervekről, politikáról és gyilkosságokról 
tn6_b333081.jpg
Thébában épp aláírják az Egyiptom és Líbia közti békeszerződést, mikor három írnok gyilkosságnak esik áldozatul a templom előudvarában – mindhármukat megmérgezték. Mikor pedig egy gazdag kereskedő és ifjú felesége vízbe fullad, a fővárosban szóbeszéd kap szárnyra: Ptah méregkeverője visszatért! Hatsepszut fáraónő megparancsolja Amerotkénak, a Két Igazság Csarnoka főbírájának, hogy találja meg az elkövetőt.
 
 
Szobek kémei
 
covers_104992.jpg
I. ​e. 1477. Amerotke, a Két Igazság Csarnokának főbírája ismét kénytelen szembeszállni Egyiptom sötét erőivel.
Hatsepszut fáraó-királynő a tengeri népek fölött aratott győzelem után arra tér vissza északról Thébába, hogy a szomszédos tartományból, Núbiából halálos fenyegetés leselkedik a Két Országra.
A núbiai eredetű, gyilkos Aritész-szekta véres háborút indít a fáraó ellen. A Szindzsar-oázis környékén sorra tűnnek el nyomtalanul a birodalmi hírnökök és az egyiptomi hadsereg elitjét alkotó medzsaik, majd Imothepet, Szobek kémeinek néhai fő felderítőjét is holtan találják villája egyik zárt szobájában.
Az aritészek vadászatra indulnak, és a célpontjuk most már Hatsepszut. Vajon szembe tud szállni Amerotke a gyilkosságok és árulások kavargó förgetegével, hogy megmentse királynőjét, mielőtt Egyiptomot térdre kényszeríti saját fenyegető és veszélyes alvilága?
Paul Doherty zseniális új Amerotke-regénye varázslatos utazásra viszi olvasóit az ókori Egyiptom dicsőségébe, pompájába és romlottságába.
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Nyelvek

MagyarEnglish

Profilkép

Facebook

látogatófigyelő


Levelezőlista


Archívum

Naptár
Május / 2022

Elérhetőség

Statisztika

Online: 15
Összes: 600058
Hónap: 20405
Nap: 688