Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

British Múzeum weboldala

A British Múzeum

 

British Múzeum

 

A londoni British Múzeum egyike a világ legnagyobb, az emberi történelemmel és kultúrával foglalkozó múzeumainak. 1280px-british_museum_from_ne_2.jpgGyűjteményei – melyek több mint 13 millió tárgyból állnak – a kezdetektől a jelenkorig mutatják be az emberi kultúra történetét.

A British Múzeumot 1753-ban alapították, nagyrészt Sir Hans Sloane orvos és tudós gyűjteményére támaszkodva. A múzeum először 1759. január 15-én nyitotta meg kapuit a közönségnek a bloomsbury-i Montague House-ban, a mai múzeumépület helyén.

Mint minden más állami múzeumban és művészeti galériában Nagy-Britanniában, a belépés díjtalan (jóllehet egyes időszakos kiállításoknak van belépődíja).

Globális örökségének ingyenes közzétételével a British Múzeum mindig is a világ első számú múzeumaként tekintett magára. Gyűjteményében megtalálhatók a világ leghíresebb archeológiai leletei: az 1802-ben megszerzett rosette-i kő, a világ legrégibb üvege Egyiptomból (i. e. 1460), a páratlan múmiagyűjtemény, valamint a világ legnagyobb ékírásos gyűjteménye, csodálatos kerámiatárlata.

 

Története

A British Múzeum alapjait 1753-ban egy londoni orvos, bizonyos Sir Hans Sloane (1660-1753) fektette le végrendeletében. 71 ezer növény- és állatpéldányt tartalmazó gyűjteményét valamint könyvtárát II. Györgyre hagyta s örököseinek 20 ezer fontot (mai áron 2 millió fontot) kért cserébe. 1753. június 7-én a parlament jóváhagyásával törvénybe iktatták a British Múzeum létrejöttét.

1756-ban az első múmia és koporsó kiállítása idején egy könyvtáros, hat kurátor, egy portás, egy küldönc, két teremőr és négy segítő tartozott a személyzethez. A közgyűjtemény 1759 óta ingyenesen fogadja látogatóit. A természettudományi gyűjteményt 1881 óta külön múzeumban mutatják be.

A Múzeum keretein belül működik az angol uralkodók könyvtárának alapján 1757-ben létrejött British Library is, amely Charles Dickens, Karl Marx és Lenin munkájának egyaránt otthont ad.

A múzeum nemcsak a közgyűjteményi, hanem a kutatási szerepkört is régóta magáénak mondhatja. Az ókori archeológiai leletek kémiai vizsgálatával mindig is élenjáró British Múzeum már 1920-ban létrehozta önálló laboratóriumát, amiben elsőként használtak a radiokarbon datálásra alkalmas készüléket.

A két és fél évszázados évfordulón nyíló és november végéig látogatható legújabb kiállítás London 1753-as évét nyomtatványokon és rajzokon keresztül mutatja be.

A világ legrégibb nemzeti közgyűjteménye egy új virtuális kiállítást is tervez. Miután lézerszkennerrel digitalizálták a múzeum birtokában lévő ékírásos agyagtáblákat, nyilvános online adatbázisban kívánják bárki által elérhetővé és tanulmányozhatóvá tenni.

A múzeum weboldala

 

 

 

Nyelvek

MagyarEnglish

Profilkép

Facebook

látogatófigyelő


Levelezőlista


Archívum

Naptár
Május / 2022

Elérhetőség

Statisztika

Online: 21
Összes: 600085
Hónap: 20407
Nap: 692