Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

Az angol beteg

 Az Angol beteg

 

az-angol-beteg.jpgHana teljesen megtört lelkileg, hiszen mindenkit elveszített a háborúban, aki valaha fontos volt számára. Meggyőződése, hogy, átok ül rajta. A háborúban elszenvedett traumatikus élmények hatására retteg attól, hogy akit megszeret, az halálra van ítélve.

Az összeégett beteg haldoklik... Aggóniáját, testi és lelki szenvedését szeretné enyhíteni Hana, az ápolónő, mikor a súlyosan sebesült férfit elhelyezi a toscanai romos kolostorban és vele marad, hogy haldoklásában segítse. 

 

A beteg azt állítja nem emlékszik semmire, nem tudja a nevét, nem emlékszik rá, hogy kicsoda és hogyan sérült meg. Személyazonosságának egyetlen kulcsa egy személyes levelekkel, térképekkel és fotókkal telerakott könyv, amit nála találtak. Hana olvasni kezdi betegének a könyvet....

 A súlyosan megégett névtelen „angol” beteg valójában nem más, mint Almássy László gróf, akit 1864_14_screenshot.jpgbeduinok szabadítottak ki lángolva lezuhant repülőgépéből a sivatagban. A történet egyik szála az ő életét és a balesetét megelőző egyiptomi eseményeket, személyes, magánéleti okokat és ezekből az eseményekből a háborúban bekövetkező történelmi okozatotak tárja fel a nézőknek csodaszép módon.

Aztán megjelenik Caravaggio, a tolvaj, akinek két hüvelykujját kémkedés gyanúja miatt lecsapták a németek, és a fel nem robbant bombák után kutató indiai származású szikh Kip, az angol hadsereg utásza.

p01j004c.jpgNégyük világa egyszerre zárt és nyitott. Mert minden gondolat és mozdulat kapcsolódik valamilyen korábbi érzéshez, élményhez. Minden megnyilvánulásnak nagyobb a jelentősége önmagánál. Keveredik múlt és jövő, képzelgés és valóság.

Négyük sorsa – múltban, jelenben, jövőben – találkozik és szétválik. Számukra a vallomások, beszámolók, az önvizsgálat ideje ez: iszonyú sok minden történik a világban és a lélekben. A Villa San Girolamo egy sziget a háborúban, egy sziget a reménytelenségben és reményben.

 

A varázslatos hangulatú, gyönyörűen fényképezett filmet csak ajánlani tudom mindenkinek. Nagy kedvencem!  Elvarázsol és megríkat újra és újra... és belesajdul a szívem a sivatag misztikus látványába. IMÁDOM! :) 

 

Ide kattontva megnézheti a teljes filmet magyar nyelven: 

 

 

 

 

Nyelvek

MagyarEnglish

Profilkép

Facebook

látogatófigyelő


Levelezőlista


Archívum

Naptár
Május / 2022

Elérhetőség

Statisztika

Online: 13
Összes: 600715
Hónap: 20558
Nap: 741