Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

Egyiptom istenei kritika

Egyiptom istenei (Gods of Egypt)

 

 

gods-of-egypt-new-poster.jpg

Szeretem ezt a filmet! Sőt! :) Ez ez első film az utóbbi bő évben, amit szívesen nézek újra, és amiért végre lelkesedni tudok. Nem értek egyet a fanyalgókkal, bocsi!

Az Egyiptom istenei című film az egyiptomi mitológiából építkezik. Igen ez a mitológia nem annyira közismert, mint a görögök történetei, de ettől még létezik, és kifejezetten érdekes történetek ezek is. (magyarul is elérhetőek, több kiadvány is megjelent e témában). Sőt megkockáztatom, de a főbb egyiptomi istenek ismerete is az alapműveltség része.

A mitológiai vonal nem teljesen pontos itt-ott, ez tény (pl. Ozíris már nem él Horus születésekor, Seth előbb megöli és magához ragadja a hatalmat). De a történet eszmei mondanivalója még így a pontatlanságokkal együtt is tökéletesen átjön a filmben.

Jól ismerem az egyiptomi mitológiát. És nem mondom, hogy a történet hibátlan, de mégis élvezhető és szórakoztató. Én a vizuális látványt is élveztem, és el tudok tekinteni hogy nem volt hiba nélküli.

Egy mitológiai történetből írt fantasy mesét látunk. E tényből fakadóan természetes, hogy klisé jellege van a történetnek, de nem úgy, ahogy a fanyalgók állítják. Nem Horus és Seth harcának történte építkezik a sokat elmesélt klisékre, hanem a sokat elmesélt többi történet építkezik az ősi egyiptomi alaptörténetből. Alapvető archetípusok a történet szereplői, hiszen egy ősi „népmeséről” beszélünk! Épp ezért egy ősi mítoszt feldolgozó filmet azzal vádolni, hogy megszokott „jó és rossz harca”, kissé szegényes látásmódra vall. Azt gondolom, ez azok véleménye, akik nem veszik a fáradtságot „mélyebbre tekinteni”.

Az archetipikus karakterológia és történetvezetés mutatja, hogy Seth mindenen átgázoló hatalomvágya és a

p_65011_pfqmguza.jpg

 hatalomtól való megrészegülése az igazi elbukást példázza, Horus az elkényeztetett ficsúr, aki vesztett helyzetéből önnön erejével és találékonyságával felemelkedése, mások segítése, a közös érdekek előbbre helyezése az önös céloknál, pedig igazi pozitív jellemfejlődés.

Seth és Horus harca a társadalmi fejlődés azon pontja, mikor a régi rend összecsap az újjal... a törzsi öröklési vonal a szeniorátus (a legidősebb férfirokon öröklése) és az első szülött öröklési joga a primogenitúra. (Erre a mi történelmünkben is van valós ékes példa).

Ezen mitológia szerint Ré napisten egy bárkán (nem űrhajón!) az ég vizein evez. Minden éjjel meg kell küzdeni Apofisz-szal aki egy hatalmas kígyó (és nem féreg). Ha Apofisz győzne, akkor másnap nem kelne fel a nap, és a világot elpusztítaná a káosz. Ré a napisten, de nem ő a napkorong (Aton a napkorong)...

Ré a napkorongot a napbárkán kormányozza az égen. És mivel ő a napisten, teljesen természetes, hogy tüzes napsugarakat használ fegyverként.

Ahogy helytálló az is, hogy az egyiptomiak a nappal és az éjszaka ábrázolásakor síkban (azaz laposan) ábrázolták a földet.

Mivel ez egy fantasy film, így természetesen nem szó szerinti ábrázolást látunk. A film fordulatokban gazdag, a karakterek érdekesek, a színészek jók. Kellőképpen modern megjelenítésű a film, hiszen elsősorban a fiataloknak készült. Ez igaz a filmben szerelő beszédfordulatokra is… az is a fiatalabb generáció beszédstílusára épít.

p_65011_yzrmzjej.jpg

Az istenek ábrázolása véleményem szerint remek, nekem nagyon tetszett a megjelenítésük, mind külsejükben, mint tulajdonságaikban. A karakterek szerethetők (én kedveltem Seth-et és Horus-t is!) A motivációik érthetők és logikusak...Seth pontosan elmondja, hogy ő kapta a kietlen sivatagot eddig, és szó nélkül tűrte a kényelmetlen helyzetet. Hagyta testvérét Ozíris-t uralkodni és épp ezért, ha Ozíris lemond, most ő jön az uralkodásban. Mi nem érthető ezen a motiváción? Észszerű és logikus. Seth a morcos vadsága ellenére kedvelhető karakter. Hatalomittassága abból fakad, hogy túl sokáig kellett várnia a hatalomra és elfogyott a türelme.

Horus, mint elsőszülött tart igényt a trónra… Egy elkényeztetett úrifiú, aki valószínűleg nem is lenne igazán jó király, mert öntelt, lusta, kényelmes, valódi uralkodói ambíciók nélkül. Valójában Seth ellenszegülése nélkül nem is lenne az a Horus, aki valóban megérdemli az uralkodás jogát. Szükséges a jellemfejlődéséhez keresztülmennie azokon a megpróbáltatásokon, amiket Seth okoz. Ozíris tudja ezt. Ezért is mondja, hogy „az utazásod most kezdődik”. Azt gondolom, hogy Horus kifejezetten szimpatikus esetlenkedéseivel együtt, jobban mondva pont ezektől szimpatikus.

És Ré napisten megjelenítése, a mindennapi gigászi harca a káosz ellen gyönyörűen van bemutatva szerintem.

Véleményem szerint felüdülés ez a film a sok agyon ismételt görög-mitológiai történet után. Én szívesen látnám a folytatásokat :)))

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Nyelvek

MagyarEnglish

Profilkép

Facebook

látogatófigyelő


Levelezőlista


Archívum

Naptár
Május / 2022

Elérhetőség

Statisztika

Online: 20
Összes: 601832
Hónap: 20784
Nap: 777