Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

Pharaoh / Cleopatra

Pharaoh / Cleopatra

 pharaoh_coverart.pngA Pharaoh egy 1999-ben kiadott városépítő videojáték, melyben az ókori Egyiptom területén álló településeket kell felépíteni, fejleszteni és irányítani. A játék alkotója az Impressions Games, kiadója a Sierra Entertainment.

A program 1999. október 31-én jelent meg, következő évben a BreakAway Games kiegészítette a Cleopatra: Queen of the Nile című csomaggal.

A játék menete:

A Pharaoh öt küldetéssorra (campaign) tagolódik (predinasztikus periódus, archaikus periódus,

valamint az ó-, közép - és újbirodalom (Old Kingdom, Middle Kingdom, New Kingdom); mindegyik három-hat küldetést (pályát, várost) tartalmaz, a későbbi küldetéssorok elágaznak: időnként választhatunk az irányítandó városok között.pharaoh-with-cleopatra-expansion.jpg

A város megfelelő alapszolgáltatásainak kiépítése (vízellátás, élelem- és pénztermelés, karbantartó infrastruktúra, ipar) mellett (után) a szórakoztatás, oktatás, vallás működtetése, illetve az export és import kereskedelem beindítása és a piramisépítés is a feladatok közé tartozik. A városok fejlettségével együtt egyre nagyobb szükség lehet katonaságra, tornyok, várfalak építésére. Az egyes küldetéssorok egyre nehezebbek: kezdetben csak alapszolgáltatásokat és néhány házat kell építeni, a későbbi küldetéssorokban egyre időigényesebb emlékműveket és egyre több pénzt igénylő célokat kell teljesíteni, miközben más városok és a fáraó, valamint egyre több istenség követeléseit is teljesíteni kell.

pharaoh_pc_4.jpg

A városok építése akkor tekinthető teljesnek, ha öt kategóriában megfelelő szint elérése megtörténik: népességszám (population), kulturális szint (culture rating), a fáraónak és a szomszéd kormányzóknak a játékos iránti elégedettségét jelző mérőszáma (kingdom rating), a felépítendő emlékművek mérőszáma (monument rating) és a város jólétét (pénzügyek, egészségügy) reprezentáló mérőszám (prosperity rating). A szinteket mérő számok (ratings) elérése a küldetés teljesítését, vagyis a győzelmet jelenti, ezután a játékos választhat, hogy átlép a következő városra, vagy tovább kormányozza azt kettő vagy öt évig.

A Pharaoh-hoz az ún. Enhancement Pack-ok (a fejlesztők által a játék megjelenése után kiadott javító- és bővítőcsomagok) részeként, küldetésszerkesztő is készült.

Számomra ez a játék egy meghatározó élmény a számítógépes játékok között. IMÁDOM! A mai napig újra és újra feltelepítem a számítógépemre és újra és újra játszom ezzel a játékkal. Megunhatatlan. És bizony nagyon élvezetes az ókori egyiptomi birodalmat építeni és uralni :) főképp, ha alattvalóim istenítenek a jó munkámért. 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Nyelvek

MagyarEnglish

Profilkép

Facebook

látogatófigyelő


Levelezőlista


Archívum

Naptár
Július / 2022

Elérhetőség

Statisztika

Online: 13
Összes: 624887
Hónap: 16142
Nap: 657