info@egyptforever.hu

Romantika az ókori Egyiptomban – előadás

Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Romantika az ókori Egyiptomban – előadás

február 14 @ 17:00 - 18:30

Valentin nap kapcsán igen érdekes témával foglalkozunk újabb előadásomon a romantika jegyében, méghozzá a szerelemmel és a szexualitással.

Az ókori egyiptomiak életét legendák lengik körbe, akik nemcsak az építészetben, a tudományokban és a szépségápolás terén érdemlik ki a különleges jelzőt, de a szexualitás életüket sem nevezhetjük hétköznapinak. Hiszen ebben a korban a szerelem, az intimitás és az érzelmek megélése fontos szerepet játszott a mindennapi életben, és a vallásban, a mitológiában egyaránt.

Az ókori Egyiptom különleges kultúrájának a szerelem, a szerelmi házasság, az intimitás és a rituális szexualitás is fontos részét képezte. A szex teljesen természetes, hétköznapi tevékenységnek számított: nem voltak tabuk, nem estek zavarba miatta.

Bár viszonylag kevés olyan rajz, ábra vagy írás maradt fenn, ami részletes információkkal szolgálhat ebben a témában, mégis vannak olyan leletek, történetek, amik az egyiptomiak intim életükről árulkodnak.

Az ókori birodalom lakóinak szexuális életét általánosan a nyitottság, a szabadság jellemezte, azonban mai szemmel igencsak bizarr szokásokkal is rendelkeztek. A házasság előtti szexet nem tiltották, így a szüzességnek sem tulajdonítottak túl nagy jelentőséget. Nem várták el, hogy a nő érintetlenül menjen férjhez, a házasságtörés azonban komoly következményekkel járt. A házasság nem volt kötelező, de természetesen elvárt lépés volt a szerelmesek számára. Válásra is volt lehetőség, méghozzá mindkét félnek szinte negatív következmények nélkül. hiszen nem bélyegezték meg az elváltakat, ám a harminc éves kor felett egyedül maradt asszonyoknak már kevés esélyük volt az újraházasodásra.

Mitológiájukban, művészi alkotásaikban rengetegszer rejtetten, utalások formájában van jelen a szex, de királyaikat, isteneiket is gyakran ábrázolták erotikus helyzetekben. Szerelmi költészet, avagy a szerelmi varázsigék is érdekes információkat tartalmaznak e témában.

 

Az előadás helyszíne:

FSZEK Deák Ferenc Könyvtár

1073 Budapest, Rottenbiller u. 10.

 

Az előadás időpontja:

  1. február 14.

17:00 – 18:30 óra

 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Pontszám
Kattints a post értékeléséhez!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Részletek

Dátum:
február 14
Időpont:
17:00 - 18:30
Esemény kategória:
Esemény címkék:
, , , ,

Szervező

FSZEK Deák Ferenc Könyvtár
Phone
+3613425362
View Szervező Website

Helyszín

FSZEK Deák Ferenc Könyvtár
Rottenbiller utca10.
Budapest, Pest 1074 Magyarország
+ Google Térkép
Phone
+3613425362
View Helyszín Website
Translate »
error: Content is protected !!