Az ókori Egyiptom mitológiája és hitvilága

19jún/24

A Kettős Igazság Csarnoka – A túlvilági ítélkezés

A Kettős Igazság Csarnoka az a hely, ahol a halott szívének a mérlegelése történt. Ozirisz trónusa előtt állították fel az igazságot mérő mérleget. Ennek egyik serpenyőjébe a halott szíve, vagy az azt helyettesítő nagyméretű skarabeusz, a „szívskarabeusz” került, a másikba pedig Ma’at istennő alakja, vagy az őt helyettesítő strucctoll.

09jan/24

Macskakultusz az ókori Egyiptomban

Macskakultusz az ókori Egyiptomban. Sokak szerit az egyiptomiak a macskákat azért is tisztelték ennyire, mert nagyon nagy volt anyaként az odaadásuk, és képesek voltak eltűnni, majd újra előbukkanni szinten a semmiből az éj leple alatt, éppen ezért mágikus erőt tulajdonítottak nekik, s úgy tartották, hogy ők a túlvilág kapuinak őrzői.

09jan/24

Basztet istennő

Baszt (a későbbi időkben „Basztet”) az ókori Egyiptom egyik legnépszerűbb istennője volt. Általában macskaistennőként tartják számon. Eredetileg azonban oroszlán vagy sivatagi homokmacska feje volt, és csak az Újbirodalom idején került kizárólagosan kapcsolatba a háziasított macskával. Még akkor is hű maradt származásához, és megőrizte háborús arculatát.

23febr/23

Az egyiptomi mágia

Ha az egyiptomi mágiáról akarunk beszélni, csak nyitott elmével és szívvel tehetjük, mert ez nem csak történelmi, vagy kultúrtörténeti, vallástörténeti kérdés, hanem igen erősen spirituális téma is. A ma oly népszerű ezoterikus témák gyökereit mind a fáraók országában kell keresnünk. (Mint például a tarot, a számmisztika, asztrológia, gondolattal teremtés, auralátás, az auragyógyítás, homeopátia, vizualizáció, asztrál-utazás, kristálygyógyászat…stb.) …