Egyiptom látnivalói

16júl/24

Dahshur piramisai

Szakkarától néhány kilométerre délre húzódik az igen jelentős, nagy területű piramismező: Dahshur. A területen óbirodalmi és középbirodalmi piramisok találhatók. Közvetlenül a termékeny föld szélén állnak a XII. dinasztia nagy uralkodóinak téglaépítményei: északon II. Szenuszert, középen II. Amenemhat és délen III. Amenemhat piramisai. Kicsit távolabb, beljebb a sivatagban találhatóak Sznofru fáraó, a IV. dinasztia alapítójának két piramisa a Tört Piramis és a Vörös Piramis és egyéb piramisok, masztabák és sírok.

06júl/24

Louxor Mozi – Párizs

1921-ben nyitotta meg kapuit a Henri Zipcy építész által tervezett Louxor Filmpalota Párizsban. A kornak megfelelően inkább volt színház, mint csak egy egyszerű mozi. Volt zenekari árok, orgona, élő zenekar játszott a filmek alatt. Ez volt az egyetlen egyiptomi stílusban épített színház a városban. A filmszínház nagyon modernek számított a nyitás időszakában. 1300 férőhelyes volt és több szintes nézőtérrel rendelkezett

11jún/24

I. Szethi Halotti Temploma Abydos-ban

A Luxortól kb. 170 km távolságra lévő település Abydos, a legősibb szakrális város Egyiptomban… Abydos több szempont miatt is érdekes település és régészeti helyszín. Egyrész történelmileg óriási jelentőséggel bír, hiszen különleges sírok és templomok vannak a területen.

08jún/24

Fontaine du Palmier  – Párizs

A szökőkút 1806-1808 között épült, és François-Jean Bralle mérnök tervezte. Úgy tervezték, hogy friss ivóvizet biztosítson a környék lakosságának, és emlékezzen Napoleon Bonaparte győzelmeire. Napoleon uralkodása alatt épült legnagyobb szökőkút.