Kairó egyik érdekes természeti turisztikai látványossága, a heliopoliszi Maryland Park. Ezt a közel 50 hektáros parkot 1949-ben alapították Farouk király uralkodása idején. A zsúfolt Kairó város egyik kellemes zöldfelületeként tartják számon A park nagy része füves rét, ahol pihenni, üldögélni lehet. Épp ezért igen népszerű. A kert közepén egy íves szökőkút található. Vannak egy kijelölt területek, ahol árnyékos fák alatt kényelmes fapadok találhatók. A kert területén kiépített kövezett séta- és kocogóutak vannak, melyeken sportolhatunk, vagy csak élvezhetjük a park üde zöld területeit, ha egy kis pihenésre vágyunk a város forgatagában.

A Heliopolisban található történelmi Merryland Park avagy Maryland Park (mindkét néven ismeretes), a közelmúltban nyílt meg újra, miután több éven át tartó felújításon esett át. A park új, felújított változata az újabb nemzedékeknek adhat lehetőséget élvezni a madárcsicsergés és a virágzó akáciafák látványát.

A név azonban nem mindig Maryland volt, mivel a parkot eredetileg Horse Racing Club néven hozták létre Farouk király és Édouard Empain belga báró idejében, aki akkoriban Heliopolis nagy részét birtokolta. Az 1952-es forradalom és a Heliopolis 1958-as újratérképezése után kapta a park a Maryland nevet.

A Maryland Park minden szeglete egykor tele volt családi programokkal minden korosztály számára. Ott volt a tó, ahol párok és gyermekes családok gyűltek össze. Üldögélés és beszélgetés közben kenyérmorzsával etették a kacsákat. Biciklit bérelhettek és a család együtt pedálozott a parkban, Ott volt a kert és a fiúk számára, ahol focizhattak, vagy a bújócskázáshoz is elég nagy volt, köszönhetően a fáknak és bokroknak. Abban az időben egy kaszinó és egy görkorcsolyapálya is működött itt. Sokan használták a parkot mindennapi testedzésükre, sétáltak vagy kocogtak körülötte, vagy élvezték a zöldellő fű fellett lengedező üdítő szellőt. Merryland tökéletes délutáni menedék volt egy munkában töltött nap után, és számos pazar ebéd helyszíne volt. A kertre néző és magas fákkal árnyékolt fő étterem jellegzetes étele az escalope panée vagyis a rántott szelet volt. Sokan Marylandet a „boldogság földjének” nevezték, mert miután beléptek oda, elfelejtették a külvilágot.

1980-ban arborétumot hoztak létre a parkban, majd kávézót építettek a látogatók kiszolgálására. Egy kacsaúsztató tó és egy mini állatkert is épült a területen.1997-ben a Maryland park egy felkapott szabadidős hellyé változott nemzetközi éttermek, vidámpark, delfinek és fókabemutatók medencéjének és hatalmas kertek építésével. A park nagyon népszerű lett, és a folyamatos karbantartás hiánya miatt elég hamar romlani kezdett az állapota. 2008 és 2016 között a rossz gazdálkodás következtében a park nagy része látványosan leromlott, mert a befektetők csak a tó központi részén elhelyezkedő delfinárium környékét használták és fejlesztették, minden már területet elhanyagoltak, annak ellenére, hogy a park egykor Kairó parkosított közterületeinek mérföldköve volt.

2018-ban kezdték meg a park felújítását. Első lépésben a park öntözőrendszerét, közvilágítását és úthálózatát újították fel, új pergolákat építettek. Majd következett a a park növényvilágának megújítása. Maryland park botanikai gazdagságát 1600 fája és ~80 000 virágos növény adja, melyel megújították a parkot. Harmadik lépésként a park látványelemeinek és környezetének megújítása következett. Zenés szökőkutat és mesterséges vízeséseket építettek be. Új szórakoztatóterület is épült, ahol új éttermek épültek, és az odaérkezők autóinak könnyebb kiszolgálására egy garázs is épült. A parkot nem túl rég adták át újra a város lakosainak, hogy élvezzék ezt a kis zöld oázist a város forgatagában.

2024. 04. 09. – Egypt Forever (Kósa Ildikó idegenvezető)

Kattints a post értékeléséhez!
[Összesen: 0 Átlag: 0]