Muhammad Ali herceg palotájának múzeuma az egyik legszebb és leglátványosabb, közelmúltot idéző történelmi múzeum Egyiptomban. A múzeum a modern Egyiptom történetének fontos időszakát és építészeti stílusát mutatja be. A modern iszlám stílusa egybeolvad a perzsa és mameluk elemekkel, melyeket szíriai, marokkói és andalúz, valamint az oszmán stílus is ihletett. Az épület így számos iszlám építészeti hagyomány jelenít meg harmonikus egységben.

Igazi ezeregyéjszaka hangulat jellemzi a palota csodálatosan díszített termeit. Lenyűgözőek a farozettás mennyezeti elemek, a díszes csempe- és kerámiborítások, a különleges bútorzat.

Muhammad Ali Tawfik herceg palotáját 1900-1929 között építették. Az épületegyüttest körülveszi egy külső fal, mely védi a zsúfolt város zajától és kíváncsiskó szemeitől. A falakon belül található egy impozáns szépen gondozott kert, az óratorony, a mecset, a vadászmúzeum, a téli palota lakóterei, a trónterem, a diplomáciai rezidencia, a magánmúzeum.

A palotakertben lévő mecset kicsi, de annál különlegesebb. A mecsetet kőoroszlánok “védelmezik”. Kőcsipkés tornya gyönyörűen díszített. A mecset belső termének keleti falának közepén kék kerámia csempével díszített mihrab(fülke) található, melytől jobbra aranyozott díszdíszekkel díszített kis minbár (szószék).

A parkon belül található egy vadászmúzeum. Az uralkodói család protokolális vadászatain elejtett trófeákból.

A diplomáciai célokra használt épületrész ékessége a trónterem. A trónterem mennyezete napkoronggal borított mennyezet, aranysugarak futnak a terem négy sarka irányába.

Az óratorony a fogadóterem és a mecset között található. A torony a régi andalúziai tornyok stílusában épült. A torony alját Korán-írások díszítik.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Manial Palace video:

Kósa Ildikó – Egypt Forever

Kattints a post értékeléséhez!
[Összesen: 1 Átlag: 5]