A Japán kert Kairó egyik legszebb kertjeként tartják számon, a kairói Helwan nevű helyen található, Buddha szobrok, csodálatos lugasok, zöld fák, amik mind körülveszik a csodálatos mesterséges tavat.

A kert Kairó egyik legnagyobb egyedi kertje, területe 40 468 négyzetméter, ami (kb. 10 hektár) egyenértékű, és az egyiptomiak 1917-es megnyitása óta ápolják. A kertet Zulfikar pasha tervezte és építette 1917-ben, és Husszein Kamel szultánt ajándékozta meg vele, aki akkoriban Egyiptom uralkodója volt. A kert a tavaszi szezonban a leglenyűgözőbb, hiszen a bájos növények és fák pompásan virágoznak, ilyenkor.  De évszaktól függetlenül csodálatos a kert légköre, ahogy körülvesznek bennünket a japán Buddha szobrok, teknős- és elefántszobrok, valamint a három bölcs majom szobra.

A város ezen része természetes fürdőforrásokkal rendelkezik, így park vízellátása megoldott. A kertben egy sor (halas)tó, csatornák, dombok és sokféle fa található. A pagoda uralja a kert túlsó végében lévő dombot. A parkot japán témával tervezték, több mint 30 egyforma kőből készült Buddha-szobor mellett számos nagyobb egyéni szobor mellett, köztük két nagyobb ülő Buddha és egy 10 láb magas Buddha-fej is található itt. Egy másik szökőkútban egy lótuszvirág fölött ülő Buddha látható, három elefánttal körülvéve. A parkban egy magas pagoda és egy nagy pavilon is található, ahol zenekarok léptek fel. A park központi sétányát faragott rózsaszín lámpások szegélyezik.

A tematikus kertek a 18. és 19. század óta léteznek Franciaországban és Angliában. Ez a tematikus kert egyfajta újraértelmezése volt ennek az elképzelésnek. A századfordulótól az 1920-as évekig Egyiptomban az eklektika iránti érdeklődés felerősödése jellemezte, és sok palota történelmi vagy „egzotikus” elemeket tartalmazott építészetében. A japán buddhákkal tarkított Japánkert legfigyelemreméltóbb ellenpontja az Empain báró palotájának, a Baron Palace-nak, ami Kairó északi szélén található. A Baron Palace különleges megjelenésű palota, ahol kambodzsai hindu istenek és a Káma Szútrára való utalások láthatók.

A Japán Kert ismert volt második világháború alatt is. A brit hadsereg légibázist tartott Helwanban, a kerületben, és a katonák szívesen töltötték az időt a parkban, mivel ez volt Helwan legvonzóbb (és legegzotikusabb) zöldterülete. A park az 1960-as évekig népszerű célpont maradt. A Nasser-rezsim Helwant a gazdagok téli gyógyfürdőjéből ipari várossá változtatta, több gyárral, köztük egy cementgyárral. Ezzel sajnos túlzottan megváltoztatták a negyed arculatát. Nasser-rezsimjének összeomlásával a 60-as évek végén Helwan kerület mondhatni távoli perifériára került a városi infrastruktúrát tekintve, és kevés figyelmet fordítottak a városrészre és annak egyedi építményeire, fürdőire vagy parkjaira, melyek leromlott állapotba kerültek.

Bár a park teljes egészében egyiptomi törekvés volt annak idején, a japán  kert témája támogatást kapott a közelmúltban a Japán Nagykövetségtől, mely egy évtizeddel ezelőtt igyekezett helyreállítani a park régi színvonalát. Az eredeti tájtervezést jelentősen megváltoztatták a felújítás során. Több helyen kerítéseket emeltek, ahol egykor korlátlan volt a tér. A felújítás óta a park népszerű Helwan lakosai körében, akik a japánkertet részesítik előnyben más Helwan parkokkal szemben egyedülálló hangulata és örömteli rózsaszín Buddhái miatt.

A Buddhák a show sztárjai. A mosolygó rózsaszín szobrokkal való kép elkészítése kötelező. A kert fő szökőkútjában Buddha lótuszvirágon ül, három elefánttal körülvéve. A kertben egy magas pagoda és egy nagy pavilon is található. A fő parkot rózsaszín faragott lámpások veszik körül. A kertben található még az élet arcának szobra, mely egy nő, aki félénk mosollyal lehunyja a szemét, ami a női tisztelet gondolatát tükrözi, és van egy A hármas bölcsesség szobor is, ami arra ösztönöz, hogy ne avatkozzunk be mások dolgaiba: „Nem hallok, nem látok, nem beszélek”.

Sok tevékenységet végezhet a japánkertben; Például egy egyszerű séta, egy kis csónak lovaglás, vízi utakon séta, árnyékban alvás, vagy akár csak labdázás. És persze sok képet is lehet készíteni, a zöld kertben megjelenő Buddha szobrokkal.

Kattints a post értékeléséhez!
[Összesen: 2 Átlag: 5]