A fellah (egyiptomi földműves) kútja.

Egyike a tizenöt gyönyörű szökőkútnak, melyeket 1806-ban Napóleon rendelt Párizsba! Ezt az ókori Egyiptom által ihletett „Fellah-kútként” ismerik, a „Fellah” arabul „parasztot” jelent.

A szobor a hagyományos trapéz alakú egyiptomi templomportálon belül áll, amely meglepő, de érdekes egymás mellé téve a Vanneau metróállomás mellett, a 7. kerületben.

Különösen tetszik a sas kialakítása. A parlagi sast Napóleon választotta jelképeként, de itt észreveheti, ahogyan az egyiptomiak vízszintesen széttárt szárnyakkal ábrázolták!

A kút Párizsban található, és ékes példája a napóleoni háborúk után népszerűvé vált egyiptomi stílus modern “megújhodásának” Európában. A kút 1806-ban épült és François-Jean Bralle építész és Pierre-Nicolas Beauvallet szobrászművész munkája és a Vaneau metróállomás közelében található. Ez a kút az a 15 ivóvizet adó szökőkút és kút közé tartozott, melyeket Napoleon építtetett, hogy Párizs lakosai friss vízhez juttassanak. (Canal de l’Ourcq projekt). A szobor elnevezése szerint egy egyiptomi vízhordó parasztot ábrázol, de valójában stílusában inkább emlékeztet a klasszikus római császár-ábrázolásokra. A földműves két amforát tart a kezébe, melyből folyó vizet az alsó félköríves medencébe öntötték. A félköríves medence elejét egy oroszlánfej díszíti. A szökőkút tetejét pedig egy sas díszíti, jelezve Napóleon császári uralmát.  Jelenleg már “csak” műemlék, mivel a kút 2005 óta nem üzemel.

Pontszám
Kattints a post értékeléséhez!
[Összesen: 0 Átlag: 0]