A Sannur barlang Beni Suef város közelében található, Kairótól kb. 200 km-re. A barlangot 1980-as években fedezték fel, mivel a környéken több helyszínen robbantással alabástrom lelőhely után kutattak.

A barlangban kivételes természetes geológiai képződmények találhatók. Hagyományos és kristályos szerkezetű csepkövek egyaránt megtalálhatók itt. A kristályos szerkezetű csepkövek lenyűgöző látványt hoznak létre amikor a fény behatol a barlangba. Ezek a képződmények a víz desztillációjának eredményeként jöttek létre, ami kalcium-karbonát kicsapódásához vezetett a barlang padlóján és tetején. Sőt, a barlang valójában olyan egyedi összetételű mészkőből áll, melyet máshol nehéz megtalálni. Ezért rendkívül fontos, hogy ritka képződményei miatt, védettséget élvezzen ez a kivételes barlang. 1992-től Egyiptom védett természeti területe a Sannur barlang.

A természetvédelmi területen több barlang is található. A környező területen számos más, különböző korszakokhoz (az ókortól a modern korig) kapcsolódó barlang van, A Sannur-barlang nagyszerű lehetőséget ad a geológusoknak és kutatóknak, hogy tanulmányozzák, többet megtudjanak az ősi korokban uralkodó természeti-környezeti viszonyokról, és felfedezzenek más ásványkincseket a barlangban vagy a környező területeken.

A Sannur-barlang egy klasszikus karsztbarlang, amelyet a Galala-fennsík eocén mészkövén átszivárgó talajvíz hozott létre. Ez a legjobb példa erre a barlangtípusra Egyiptomban. Ahogy a víz lefelé szivárog, a felesleges kalcium-karbonátok lerakódnak a barlang tetején és padlóján, és látványos, különböző formájú cseppköveket képezve. Ha fény világít rájuk, csodaországként csillognak. A talaj felett az ilyen képződményekhez kapcsolódó vörös talaj (terra rossa) lerakódásai, valamint számos fecskelyuk (dolin) találhatók.

A Sannur-barlang cseppkövei tökéletes gyönyörű alakzatot alkotnak, és mintegy 60 millió évvel ezelőtt, a középső eocén korszakába nyúlik vissza a képződésük. A kalcium-karbonát vizes oldatainak szivárgása a barlang tetején keresztül párolog el, így az ásványi sók cseppkövek és sztalagmitok lerakódásai formájában felhalmozódtak. A Sannur-barlang hossza körülbelül 700 m, szélessége körülbelül 15 m, mélysége körülbelül 15 m.

Kattints a post értékeléséhez!
[Összesen: 0 Átlag: 0]