Kairó látnivalói

Folytassuk tavaszi körutazásunk részletes beszámolóját, utazásunk 3. napjával…

Ezen a napon a kairói Citadellára látogattunk reggel, ahol megtekintettük a Zöld Mecsetként is ismeretes 1371-ben épült el-Nasszír Mohamed mecsetet és az Alabástrom Mecset néven is ismert 1848-ban elkészült Mohamed Ali Mecsetet, ami méltán a Citadella égköve és Kairó második leghíresebb ikonikus épülete, amit Juszuf Busnak építész tervezett és épített.

Mint ahogy megosztott kis videónk jól prezentálja, lehetőségünk volt megnézni a Hadtörténeti Múzeumot, ami jelenleg zárva van. Októberben lesz a múzeum megnyitója. Bevallom engem maga a palota is lenyűgözött, ami teret ad a múzeumnak. Igazi barokkos túldíszített csillárok, cirádás mennyezetborítás, látványos fali tapéták és díszítések jellemzik az épületet, ami önmagában is szépséges. Mindezt emeli a hadtörténeti bemutató, ami szó szerint a predinasztikus kortól mutatja be Egyiptom hadászatának állomásait és fejlődését, természetesen a haderők vezetőivel együtt. Akiket az ókori egyiptomi látnivaló érdekel, azoknak egy új téma a hadászat ad új lehetőséget, hogy elmélyedjenek a fáraókor érdekességeiben. Ám a későbbi korok látványos fegyverei épp annyira érdekesek.. a különböző díszes kardok, lándzsák, dárdák, páncélok, ágyúk és egyéb eszközök még női szemmel is érdekesek… A kiállítást gazdagítják a különböző híres hadászati szempontból érdekes épületek és híres ütközetek makettjei, bemutatói, festményei. Élvezetes múzeumlátogatás volt. Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy a későbbiekben ha a Citadellán jár és ideje engedi, betérjen majd ebbe a múzeumba. És ha már itt voltunk, megnéztük a középkori börtönt és a rabok celláit is.

Utunkat a kairói Múzeumban folytattuk… Hamarosan nyílik majd az új Grand Múzeum és sok-sok tárgy már átkerült, és folyamatosan került átszállításra, de ezzel együtt bőségesen van mit megnézni ebben a múzeumban is. Annak idején a kairói múzeum egy iszonyatosan túlzsúfolt múzeum volt, hiszen elképesztő mennyiségű tárgyat igyekeztek a nézőközönség számára bemutatni. Most hogy sok tárgy már átkerült az új múzeumba, a helyüket eddig a raktárak mélyén várakozó kincsek töltik be.. épp ezért ne higgye azt senki, hogy nincs miért ellátogatni ebbe a múzeumba. A földszinten mindenhol a méltán híres szobrok sokasága vár bennünket.. Dzsószer fáraó szobra, Hufu aprócska szobrocskája, Khefrén látványos dioritszobra, melyen Hórusz isten öleli a fáraó fejét, Menkauré palettái az istennőkkel, vagy Ka-aper a falusi kisbíró szobra, Rahotep herceg és Nofret hercegnő élethű szoboregyüttese.. hogy csak párat említsünk az óbirodalmi szobrok közül. És természetesen Ekhnaton híres szobrai és palettái, Hatsepszut fáraónő különböző szobrai, III. Amenhotep és felesége szoborkolosszusa… mind-mind lenyűgöző műalkotások, ahogy az egyik nagy kedvencem III. Ramszeszt ábrázoló szoboregyüttes is, mely Hórusz és Széth istenekkel ábrázolja a híres uralkodót. Az emeleten sok változás történt. Mivel Tutankhamon kincseinek jó része áthelyezésre került már, de helyükre Tiye és Yuya szintén látványos kincsei kerültek. A jellegzetes fekete-arany színkombinációban pompázó szarkofágok és koporsók, arany halotti maszkok és egyéb sírmellékletek épp úgy lenyűgöznek mindenkit, aki megtekinti ezeket a királyi kincseket. A taniszi ezüst és aranykincsek terme sajnos zárva volt, csak az üvegajtón tudtunk bekukucskálni… Ha átkerülnek Tutankamon arany szarkofágjai és halotti maszkja az ékszerekkel együtt az új múzeumba, a taniszi királysírok kincseinek bemutatója megújhodva várja majd a múzeumba látogatókat újra. Kellemes változás, hogy a múzeum ajándékboltja egyre jobb és jobb. Rengeteg könyv, színes album, kiadványok, prospektusok szerepelnek már a kínálatban. hasonlóképpen látványos a változás az ajándéktárgyak terén, az egyszerű hűtőmágnesektől a másolatszobrokig és a látványos ékszerekig, ruházati kiegészítőkig sok minden megtalálható mára bolt kínálatában. A múzeumlátogatásunk után ebédelni mentünk, majd a reptér felé vettük az irányt, ugyanis késődélután tovább repültünk Asszuánba, ahova vacsoraidőre érkeztünk meg.

Folyt. Köv: Abu Szimbeli és Asszuáni napok…

Kattints a post értékeléséhez!
[Összesen: 0 Átlag: 0]