Az Osirion vagy Osireon, melyet „Ozírisz sírhelye”-ként tisztelnek, Abydosban található, I. Szethi temploma mögött. A lelőhely közepén egy kövezett szimbolikus sziget található, illetve mindkét irányban kisebb kamrák vannak, illetve egy kb. 10 méter mélységű vízgyűjtő, melyet valószínűleg kútként használtak. A területhez tartozik egy 69 m hosszú, ötszög alakú, feliratokkal díszített folyosó.

Sztrabón az i.e. 1. században meglátogatta az Osireiont, és leírást adott a helyszínről, ahogyan az ő idejében látható volt:

“Ptolemaisz város fölött fekszik Abydus, ahol a Memnonium, egy királyi épület, ami egy figyelemre méltó építmény. Tömör kőből épült, és ugyanolyan kidolgozású, mint amit a Labirintusnak tulajdonítottam, bár ez az építmény nem annyi teremből áll. Van egy forrás vagy kút is, ami nagy mélységben fekszik, és az ember meglepő méretű és kivitelezésű monolitokból álló boltíves karzatokon ereszkedik le hozzá a mélybe“.

Sztrabón azt feltételezte, hogy az Osireiont III. Amenemhat, a 12. dinasztia uralkodója építette, ugyanaz az uralkodó, mint aki az állítólagos hawarai labirintust építtette. Strabo bizonytalansága az épület eredetével kapcsolatban erősen arra utal, hogy ezek már ismeretlenek voltak látogatása idején.

Flinders Petrie és Margaret Murray régészek tárták fel a templomot, akik 1902-1903-ban. Az Osiriont eredetileg nagyon alacsony szinten építették. Nincs teljes egyetértés a régészek és egyiptológusok között az épület korát illetően több okból is. Mert jóval alacsonyabb szinten található, mint a közeli építmények, és azért is mert nagyon eltérő építészeti stílust mutat a körülötte lévő épületektől.

Osirion video:

Kósa Ildikó – Egypt Forever

Kattints a post értékeléséhez!
[Összesen: 1 Átlag: 5]