III. Amenhotep és nagy királyi felesége, Tiye hosszú uralkodása aranykor volt Egyiptom számára. A 38 éven át együtt uralkodó pár egy hatalmas és virágzó birodalmat felügyelt i.e. 1391 és 1353 között Egyiptom 18. dinasztiája idején. A birodalom gazdag volt, így finanszírozta a király hatalmas műemléképítési ambícióit, megteremtve a művészi kifejezés új korszakát. III. Amenhotep uralkodása az egyik legjobban dokumentált korszak ókori Egyiptomban. Apja, IV. Thotmesz hatalma és befolyása csúcsán gazdag és kiterjedt királyságot adott át neki utódjának. III. Amenhotep birodalmának határai 1200 mérföldnyi területen terültek el, az Eufrátesztől (a mai Szíria területétől) a Nílus negyedik kataraktájáig (mai Szudánban).

Uralkodása elején III. Amenhotep sikeres katonai hadjáratokat folytatott Núbia, az aranyban gazdag föld ellen. Ezután uralkodása nagyrészt békés volt, lehetővé téve a birodalom és különösen a főváros Théba gazdagodását és szépülését. A híres Memnon kolosszusok III. Amenhotep ülőszobrai.Uralkodásuk alatt III. Amenhotep és Tiye 250 hatalmas építményt épített: palotákat, halotti épületegyütteseket, templomokat és emlékműveket, melyek mindegyikét időtlen műalkotások díszítették, amelyek a király uralkodásának történetét mesélték el. A király három jubileumi ünnepségét részletesen dokumentálták.

III. Amenhotep és Tiye házasságából legalább hat gyermeket született. (négy lánygyermek: Sitamun, Henuttaneb, Isis és Nebetah; és két fiú, Thotmesz és Amenhotep). Tiye királynő szüleinek sírhelye (KV46) a legjobb állapotban fennmaradt sír, melyet Tutanhamon király sírjának felfedezése előtt találtak. (James Quibell 1905-ben találta meg, Tuya és Yuya sírját.) III. Amenhotep és Tiye Tutankhamon nagyszülei.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kattints a post értékeléséhez!
[Összesen: 0 Átlag: 0]