A Felső-Egyiptomban található Abydos a legrégebbi települések egyike Egyiptomban, és az ország egyik legfontosabb régészeti lelőhelye. A helyszínen igen sok fontos műemlék található, és még jelenleg is zajlanak ásatások, hiszen még nem tárták fel a teljes területet. A régészeti helyszín területét az ókorban Ozirisz istennek, a túlvilág és az alvilág istenének szentelték. A templomkomplexum több építményből áll, köztük predinasztikus királysírokból, I. Széthi és II. Ramszesz templomaiból, valamint titokzatos Osireionból.

A helyet először az predinasztikus időkben kezdték el használni hiszen ide temetkeztek Egyiptom első uralkodói. Majd a Középbirodalom idején jelentős kultikus központtá vált.

Az I. Széthi temploma, más néven Széthi-templom, az abydos-i templomkomplexum legnagyobb és leglenyűgözőbb épülete. Az Újbirodalom idején épült, pontosabban I. Széthi uralkodása idején, aki i.e. 1290 és 1279 között uralkodott. A templomot Ozirisz istennek szentelték, és bonyolult domborműveiről és hieroglifáiról híres. A templomot istentiszteleti helynek tervezték, de I. Széthi politikai propagandájának közétételére is szolgált. A templom falain látható domborművek és hieroglifák a király származásáról és eredményeiről mesélnek. I. Széthi nagyszerű katonai vezető volt, és a templom falain istenek társaságában látható, bizonyítván az istenektől kapott jogát az uralkodásra. A templom folyosóján fiával, II. Ramszeszszel látható, egy hosszú listát bemutatva elődeik, a nagy fáraók nevével.

Az Abydos-templom a titokzatos “helikopter-hieroglifáiról” is híres. Ezeket a hieroglifákat az 1990-es években fedezték fel, és azóta viták és találgatások forrásává váltak. Az első Hiposztill Csarnok egyik keresztgerendáján látható az elhíresült, és elsőre döbbenetes és megmagyarázhatatlan hieroglifák: a helikopter, repülő és a tank.

Fontos, hogy elválasszuk a valóságot a rejtélytől, a repülőt az UFO-tól, a bulvárlapi „pletykálást” a tudományos kutatástól, hamisítványt a bizonyítéktól. Ennek fényében szeretném lerántani a leplet a paleoasztronautika egyik ismert, de mára már megcáfolt „bizonyítékáról”.

Ez lenne az, amit az ókori egyiptomiak i.e. 1290 körül láttak ilyesmit? Valahogy a jövőből kaptak információt, vagy egy akkor a földre látogató idegen civilizáció eszközeit örökítették meg köbe vésve? Úgy tűnik, hogy a hieroglifák modern járműveket ábrázolnak, köztük helikoptert, tengeralattjárót és sugárhajtású repülőgépet. Emiatt egyesek azt sugallják, hogy az ókori egyiptomiak hozzáfértek a fejlett technológiához, amely azóta elveszett.

Fejtsük meg ezt a döbbenetes rejtélyt!

Úgy tudjuk és gondoljuk, hogy az ókori civilizációk mindegyike, köztük az egyiptomi is szemtanúja és részese volt olyan dolgoknak, amit nem tudtak megmagyarázni. Olyan dolgoknak is, amelyeket mi sem ismerünk még és nem tudunk megmagyarázni. Rengeteg még a rejtély… de ez a felirat már nem az.

A magyarázat:

A legtöbb szakértő azonban úgy véli, hogy a helikopter-hieroglifák egyszerűen pareidolia esetei, ahol az emberi agy ismerős formákat és mintákat észlel véletlenszerű tárgyakban. A hieroglifák valójában több különböző hieroglif szimbólum kombinációi, amelyek együtt nézve egyes megfigyelők számára modern járművekre emlékeztethetnek.

Az abydos-i templom vésete két név egymásra írásából jött létre. Az abydos-i templomot a XIX. dinasztia második uralkodója I. Széthi építtette. Széthi 11 évnyi uralkodás után, ~45 éves korában halt meg. Az abydos-i templomot saját emlékművének szánta. Őt követte a trónon fia, II. Ramszesz. Valószínűleg I. Széthi már nem élte meg a templom teljes befejezését, hanem fia fejezte be a templomépítést.

A keresztgerendán látható felirat a templom építőjét nevezi meg… Az eredeti név felirat I. Széthi nevét ábrázolta, amit később átfaragtak és II. Ramszesz neve került a helyére. A két név hieroglifjeleinek egymásra helyezése adja ki a furcsán futurisztikus járművek alakját.

És mi mindebből a tanulság?

Fontos, hogy az ilyen értelmezéseket óvatosan közelítsük meg, és vegyük figyelembe az ókori egyiptomi szimbolizmus kontextusát. A hieroglifák összetett kommunikációs rendszert jelentettek, gyakran inkább elvont eszméket és fogalmakat képviseltek, mint szó szerinti ábrázolásokat. Az Abydos-templomban talált szimbólumok valószínűleg sajátos vallási vagy rituális jelentéssel bírtak, amelyek ma nem feltétlenül nyilvánvalóak számunkra.

Mindazonáltal ezeknek az érdekes hieroglifáknak a jelenléte emlékeztetőül szolgál az ókori Egyiptom rejtélyes természetére, valamint arra, hogy a tudósok és a lelkesek számára ez a maradandó elbűvölés.

Kattints a post értékeléséhez!
[Összesen: 1 Átlag: 5]