EGYIPTOM VALLÁSA ÉS MITOLÓGIÁJA

(Kósa Ildikó idegenvezető előadása)

Az ókori egyiptomiak, sokezer évig fennálló különleges hitvilággal rendelkeztek, melyhez fogható azóta is kevés akadt. Az egyiptomiak világképe, a teremtéstörténetek, az istenségek születése és szerepe mind-mind a harmóniájára való törekvés megnyilvánulása.

Hitviláguk a mindent átható mágiára és az univerzumot működtető rendre épült. Az egyiptomi vallás legjellemzőbb részei a napkultusz és a halottkultusz volt. Számunkra ma már furcsának hat, hogy a vallásos hiedelmekben az istenek aktív jelenléte volt tapasztalható. Az előadás során lélekben visszautazunk az időben egy kicsit, és az ókori Egyiptom szellemiségével ismerkedünk. Ki ne ismerné a sakálfejű Anubiszt, a balzsamozás istenét, sólyomfejű Hóruszt, a tisztánlátó bölcs irányítás szimbólumát, Íziszt az anyaság szépségének megjelenését, vagy Hathort a női erők és energiák képviselőjét.

Sok régi és modern spirituális elv, elgondolás valójában innen származik. Mint például a gondolattal teremtés, az univerzumot mozgató erő, a halál utáni számadás, a nevek jelentésének meghatározó szerepe, az öntudatra ébredés fontossága, a zodiákus-jegyek, a varázsszövegek, áldások és átkok gyakorlati alkalmazásai. És ne felejtkezzünk meg a lélek halhatatlanságába vetett hitről sem, hisz, a túlvilági életbe vetett erős hit teljesen uralja az ókori egyiptomiak vallását és mitológiáját.

A vallás gyakorlásának helyei a templomok voltak, melyek egyben iskolákkal, könyvtárakkal a tudománynak, a művelődésnek is a centrumai voltak.

Az egyiptomi mitológia jelentősen eltérő elgondolást mutat a világunk megértésére, mint az ismertebb görög vagy római mitológiák. Az egyiptomi mitológia, nem csak teremtéstörténetek, avagy istenek cselekedeteinek ismertetése, hanem egyfajta spirituális útmutató lelki fejlődésünkhöz, és épp ezért nagyon érdekes tanulmányozni.

Időpont:

2024. szeptember 6. – 18:00 – 19:30

Helyszín:

RÁKOSHEGYI KÖZÖSSÉGI HÁZ

1174 Budapest, Kép u. 7-9.

www.egyptforever.hu

Pontszám
Kattints a post értékeléséhez!
[Összesen: 0 Átlag: 0]