Újszülöttek és serdülők múmiáit is rejti az a 33 sírhely, amire most bukkantak rá Asszuánban.

Az Egyiptom déli részén, Asszuán városában nemrégiben felfedezett 33 ókori sír az ország régiségügyi minisztériuma szerint új információkat tárhat fel a történelmi betegségekről. A sírok, amelyekre egy egyiptomi-olasz közös régészeti misszió során bukkantak rá, az ókori Egyiptom kései korszakából és a görög-római időkből származnak.

Az időszámításunk előtti 7. századtól az időszámításunk szerinti 4. századig terjedő sírokban talált múmiák vizsgálatából Ayman Ashmawy régiségügyi vezető szerint az derült ki, hogy „az eltemetettek 30-40 százaléka fiatalon halt meg, újszülöttként vagy serdülőkorban”. A síremlékek az ókori egyiptomi késői időszakra és a görög-római időszakra nyúlnak vissza.

A temetkezéseket egy egyiptomi-olasz közös régészeti misszió találta meg. Patrizia Piacentini, a Milánói Egyetem egyiptológia és régészet professzora vezette az olasz régészek csapatát. Elmondta, hogy a maradványokon végzett előzetes tanulmányok azt mutatták, hogy “egyesek fertőző betegségekben szenvedtek, míg mások csontrendszeri rendellenességekben szenvedtek”. Több felnőtt nő maradványain kismedencei csontsérülés jelei mutatkoztak. Más múmiák “vérszegénységet, alultápláltságot, mellkasi betegségeket, tuberkulózist és csontritkulás jeleit jelezték” – mondta Piacentini a minisztérium közleményében.

A talált maradványok között volt “egy felnőtt, talán egy nő, és egy gyermek, aki egy-két éves korában meghalhatott” – mondta Abdelmoneim Said, az Asszuán és Nubia Antiquities vezérigazgatója. “A két test még mindig egy kőkoporsóban volt egymáshoz rögzítve” – ​​tette hozzá.

A misszió 2018 óta tárja fel az Aga Khan mauzóleum körüli területet, ahol Mahomed Shah szultán van eltemetve, a Nílus folyó nyugati partján, közvetlenül Asszuán városközpontjával szemben.

Pontszám
Kattints a post értékeléséhez!
[Összesen: 1 Átlag: 5]