Az Egyiptomi Múzeum a Közel-Kelet legrégebbi régészeti múzeuma, és a világ legnagyobb fáraó-kori régiséggyűjteményének ad otthont. A múzeumban a predinasztikus időszaktól a görög-római korig terjedő kiterjedt gyűjtemény látható.

Az épület építészét 1895-ben egy nemzetközi pályázaton választották ki, amely az első volt a maga nemében, melyet Marcel Dourgnon francia építész nyert meg. A múzeumot 1902-ben nyitotta meg II. Abbász Helmij khedíve, és Kairó belvárosának történelmi nevezetességévé vált, amely a világ legcsodálatosabb ókori remekműveinek ad otthont.

A múzeum páratlan gyűjteménye közé tartozik Yuya és Thuya teljes sírmelléklete, I. Psusennes és Tanisz kincsei, valamint  Egyiptom országalapításának emlékköve, a Narmer-paletta, és a múzeum felbecsülhetetlen értékű egyéb műtárgyai és műkincsei. A múzeumban láthatók továbbá a gízai fennsíkon található piramisok építőinek, Khufu, Khafre és Menkaure nagy királyoknak pompás szobrai. Egyebek mellett papiruszok, szarkofágok és ékszerek kiterjedt gyűjteménye teszi teljessé ezt az egyedülállóan nagy kiterjedésű múzeumot.

Kattints a post értékeléséhez!
[Összesen: 0 Átlag: 0]