Az Alexandriai Nemzeti Múzeum

Ptolemaioszok fővárosaként, Egyiptom második legnagyobb metropoliszaként Alexandria földközi-tengeri kikötője, mindig is kulturális jelentőségű központ volt. Ennek megünneplése nagy szerepet játszott Alexandria közelmúltbeli fejlődésében, és napjainkban itt található az Alexandriai Nemzeti Múzeum, egy pompás létesítmény, mely igazi ékszerdobozként dokumentálja Alexandria gazdag örökségét.

Az Alexandriai Nemzeti Múzeum napjainkban egyre nagyobb jelentőségre tett szert, és ma már Egyiptom egyik legjobb múzeumaként tartják számon. Hoszni Mubarak elnök nyitotta meg 2003. december 31-én, és ez még egy újabb ok arra, hogy miért érdemes meglátogatni ezt a nagyszerű régi várost. A nemzeti múzeum egy felújított palotában található, és mintegy 1800 műtárgyat tartalmaz, amelyek Alexandria történetét mesélik el az idők során, beleértve a fáraók, a rómaiak, a koptok és az iszlám korszakát. Vannak még modernebb darabok is, köztük 19. századi üveg-, ezüst- és porcelánedények, valamint értékes ékszerek, amelyek Mohamed Ali és leszármazottjai udvarának gazdagságát érzékeltetik. A múmiákat egy speciális földalatti kamrában (alagsorban) mutatják be. Emellett az alexandriai víz alatti régészeti ásatások során talált tárgyak egy része most a görög-római tárgyakkal egy emeleten található.

A múzeumnak a régi Al-Saad Bassili pasa palota ad otthont. Ő volt Alexandria egyik leggazdagabb fakereskedője életében. A múzeum a Fouad utcában (Tariq al-Horreyya) található, közel a városközponthoz. A helyszínen először 1926-ban kezdtek építkezni. A palota területe 3480 négyzetméter. Ez egy fehér, olasz stílusú kastély, amely egy ritka fákkal és növényekkel teli, hatalmas kertben helyezkedik el. A palota négy emeletből és egy földalatti óvóhelyből áll, amelyet a második világháborús légitámadások idején használtak. A palotát egy francia mérnök tervezte, aki az olasz stílusokat használta az építkezés során. Háromszintes palotája az alexandriai egyiptomi társadalom felsőbb osztályának gyülekezőhelye volt, köztük olyan neves személyiségeké, mint Egyiptom korábbi miniszterelnökei, Iszmail Szedqi pasa és Ali Maher pasa, sok mással együtt. A villát 1960-ban konzulátusként eladták az amerikaiaknak, majd 1997-ben a Kulturális Minisztérium vásárolta meg mintegy 12 millió LE-ért. A múzeummá való átalakítása, beleértve a legmodernebb audiovizuális berendezéseket, a biztonságot és a tűzvédelmet, további 18 millió LE-ba került. Az Alexandriai Nemzeti Múzeum előkészítése során a legmagasabb szintű szabványokat fogadták el, különösen a mély kiállítási Ls és az oktatási és kulturális galériák kialakítása során.

Az a közelmúltbeli felismerés, hogy az egyiptomi múzeumokat eredetileg nem azért hozták létre, hogy oktatási és kulturális szerepet töltsenek be, hanem hogy régiségek tárolására szolgáló épületekként működjenek, arra késztette a Kulturális Minisztériumot, hogy elkezdje átalakítani őket olyan helyekre, amelyek kulturális üzenetet közvetítenek a látogatóknak az egyiptomi civilizáció változatos kreatív termékeiről. Az Alexandriai Nemzeti Múzeum az első ilyen jellegű múzeum Egyiptomban. Ez az egyetlen, amely Alexandria népének történetét az ókoron keresztül meséli el.

A főkapun áthaladva egy elegáns, félköríves lépcsőn léphetünk fel, egy tógába öltözött matróna életnagyságú, görög-római kori márványszobra előtt. Egy kicsi, de fényűzően díszített, két sor pettyes, szürke márványoszloppal díszített előcsarnokon át lépünk be a múzeumba.

Belül szimbolikus színeket találunk, amelyeket a fáraók idején is használtak, különleges elrendezésben. Feltűnik, hogy a fáraókori részlegben sötétkék falak vannak. Ez a szín az ókori egyiptomiak örök túlvilágra vezető útját hivatott ábrázolni. A görög-római kori szekcióban a tárgyak égszínkék (márványszín) színű háttér előtt vannak elhelyezve, ami a romantikát és az élet utáni vágyat tükrözi. Mivel a koptok és a muszlimok közös hiedelmeket vallanak a mennyországról, az e vallási hagyományok tárgyainak fenntartott részeket zöldre festették.

A múzeum gyűjteményében található műtárgyakat korábban nem állították ki. Korábban különböző más egyiptomi múzeumokban raktározták őket, ezért az Egyiptomi Régiségek Múzeumából, valamint a kairói Kopt és Iszlám Múzeumból származnak. Mások az alexandriai görög-római és ékszerészeti múzeumból származnak, amelyek jelenleg felújítás miatt zárva vannak.

A fáraó-korszakból származó tárgyak minden kritikus időszakot felölelnek, beleértve az Ó-, Közép- és Újbirodalmat. A kiállított remekművek között van Menkaure király, a gízai harmadik piramis építtetőjének szobra, Akhenaton (IV. Amenhotep) szobrának feje és Hatsepszut, Egyiptom nagy női fáraójának feje. Van még egy szép szobor egy írástudóról és több, a mindennapi tevékenységek közepette ábrázolt szolga szobrocskája is. Számos áldozati asztal, építőszerszám és istenségek szobra is található.

Ezen kívül van egy sírmásolat, amely hasonló a Luxorban (az ókori Théba), a Királyok Völgyében, a nyugati parton található sírkamrákhoz, és amely egy múmiát tartalmaz, valódi temetkezési felszereléssel együtt. Ezek közé a tárgyak közé tartoznak a kanopusz edények, a múmiát tartalmazó antropoid szarkofág, ushabti figurák és az elhunyt személyes tárgyai. A síremlék célja, hogy áttekintést nyújtson az ókori egyiptomiak temetésről és a túlvilági életről alkotott elképzeléseiről.

Alexandria nagy fényű görög-római város volt, és ebből az időszakból származó tárgyakból sincs hiány. A legfigyelemreméltóbbak közé tartoznak a gyönyörűen festett terrakotta Tanagra-figurák, amelyek divatosan öltözött görög nőket ábrázolnak. A figurák mozdulatlanul, stilizált tekintettel állnak, kalapot vagy fátylat viselnek, kezükben gyermekekkel, legyezőkkel vagy háziállatokkal.

A római korból Hadrianus császár mellszobrai és Caracala vörös gránitból készült szobra is látható a tárlókban. A gyűjteményben az emberi testről Alexandriában végzett úttörő tudományos vizsgálatokról készült jelentések is szerepelnek, márvány kezekkel, lábakkal és torzókkal kiegészítve.

A múzeum egyik fénypontja az Alexandria környékén az elmúlt években végzett víz alatti ásatások során előkerült leletek kiállítása (a görög-római kori emeleten). A régészet ezen új ágának átfogó bemutatása érdekében hatalmas plakátok mutatják be az elmúlt évek különböző víz alatti helyszíneken végzett tevékenységeit. Itt a tengerfenékről kiemelt legfontosabb darabok közül néhányat találunk, köztük egy 1998-ban kiemelt fekete bazaltból készült főpap szobrát Isis istennő templomában, egy 2,2 méteres gránitból készült Isis-szobrot, amelyet 2001 májusában találtak. Ott van még Nakhtnebef király gránit sztéléje is, amely a Naucratis sztéléjének azonos másolata, amelyet az Abuqirtól partra fekvő elsüllyedt Héraklion városában fedeztek fel.

A kopt és iszlám tárgyaknak szentelt emeleten Egyiptom két legjelentősebb vallási hagyományának számos tárgya látható. A kopt keresztény tárgyak között Jézus és Szűz Mária ikonjai, valamint az utolsó vacsora, továbbá arany- és ezüstkeresztekkel díszített sírkövek és ruhák találhatók. Az iszlám tárgyak között van egy 162 darab Alexandriában vert arany- és ezüstérme gyűjtemény, számos fém füstölő, csillár, díszített kerámia, ajtók és mashrabiya ablakok, amelyekbe geometrikus elefántcsont díszítéseket helyeztek el.

Végül Egyiptom egykori királyi családjának életét mutatja be a pompás ékszerek, gyöngyházdíszes arany- és ezüstdíjak, órák, kristálypoharak és vázák gyűjteménye, nem beszélve az aranyozott kézitáskákról, gyűrűkről, nyakláncokról és karkötőkről.

Egyetlen modern múzeum sem teljes a régiségek restaurálására szolgáló csúcstechnológiás laboratórium és a megőrzésüket biztosító elektronikus biztonsági rendszer nélkül, és ez a múzeum sem kivétel ez alól. Emellett az alagsorban egy termet audiovizuális műhellyé alakítottak át, ahol a látogatók számítógépes programok segítségével járhatják be a múzeumot, amelyek a múzeum minden egyes tárgyát különböző szögekből mutatják be. Minden rendelkezésre álló helyet kihasználtak.

Az amerikai konzulátus személyzetének régi garázsát előadóteremmé és esti előadásokhoz szabadtéri színházteremmé alakították át. A szabadtéri színház körülbelül 800 fő befogadására alkalmas, míg az előadóterem körülbelül 150 fő befogadására alkalmas.

Kattints a post értékeléséhez!
[Összesen: 1 Átlag: 5]