A Gayer-Anderson múzeum megtekintése…

 A múzeum R.G. John Gayer-Anderson (pasa) őrnagyról kapta a nevét, aki 1942-ig élt a házban és az ő magángyűjteménye látható a házban, melyet halála után Egyiptomnak ajándékozott.

Gayer-Anderson 1904-ben lépett be az angol hadseregbe, majd 1907-ben érkezett meg Egyiptomba. 1919-ben visszavonult a hadseregből és diplomáciában kapott szerepet, előbb az egyiptomi Belügyminisztériumban vezető felügyelő tisztséget töltött be, majd a brit Konzulátus rezidensi keleti titkárként tevékenykedett 1924-ig nyugdíjba vonulásáig.

Gayer-Anderson pasa 1935 és 1942 között az egyiptomi kormány különleges engedélyével élt a ma múzeumként működő házban. Az épület nem csak a benne lévő tárgyaktól különleges. A lakóház közvetlenül az Ibn Tulun mecset szomszédságában áll. Illetve gyönyörű példája a Kairóban megmaradt 17. századi egyiptomi építészetnek, hiszen az egyik legjobban megőrzött példája a klasszikus elrendezésnek. Az épületben pedig megtekinthetők a használati eszközök, bútorok, szőnyegek, díszítő elemek.

Akit érdekel egy kicsit is az orientalista stílusú belső építészet, az ebből az épületből haza se akar menni többet. 🙂 Meglepően érdekes és izgalmas helyszín, amit az utazási irodák nem ismernek és nem látogatnak. Öreg hiba…

Már többször jártam Egyiptomban, mielőtt Ildikóval elutaztam volna újra. Sosem gondoltam volna, hogy ennyi izgalmas és érdekes helyszín kimaradt előző útjaimon. Köszönöm az élményt, hogy felfedezhettem ezt a helyet.

P. László

Kattints a post értékeléséhez!
[Összesen: 0 Átlag: 0]