Rejtett átjárót fedeztek fel a gízai Nagy Piramisban. A korábban rejtett folyosó a ScanPyramids projekt legújabb felfedezése, amely a Kairói Egyetem örökségvédelmi szakértőiből és a Francia Örökségvédelmi Innovációs Intézet (HIP) intézetéből áll.

A #ScanPyramid egy nemzetközi sajtótájékoztatón jelentette be, hogy egy eddig ismeretlen folyosót és 9 méteres alagutat fedeztek fel a Nagy Piramis belsejében.

A ScanPyramids projekt 2015-ben kezdte meg munkáját a Nagy Piramison, és a felfedezést a müontomográfia, a pontos 3D-s képalkotást előállító technika segítségével tette meg.

Zahi Hawass úgy véli, hogy ez lehet az évszázad felfedezése, és még többet kell feltárni ezen a területen. Hawass úr csütörtökön elmondta, hogy robotokat helyeztek el a piramisban, és a felfedezést végző szakemberek kívülről irányították. Dr. Mostafa Waziri, az Egyiptomi Legfelsőbb Tanács főtitkárának csütörtöki beszéde szerint az átjárót valószínűleg azért építették, hogy tehermentesítse a piramis súlyát akár a főbejáraton, akár egy még fel nem fedezett kamrán.

A ScanPyramids folytatja a Nagy Piramis feltárását – közölte csütörtökön a ScanPyramids.

2023. március 2.

Kattints a post értékeléséhez!
[Összesen: 0 Átlag: 0]