A Cairo Tower egy szabadon álló betontorony Kairóban, Egyiptomban.

187 méterével körülbelül 50 éve ez volt Egyiptom és Észak-Afrika legmagasabb építménye. Ez volt Afrika legmagasabb építménye 10 évig, egészen 1971-ig, amikor a dél-afrikai Hillbrow Tower felülmúlta.

Kairó egyik jól ismert modern műemléke, amelyet olykor Egyiptom második leghíresebb nevezetességeként tartanak számon a gízai piramisok után, a Gezira kerületben, a Nílus folyó Gezira szigetén áll, közel a belvároshoz. Az 1954 és 1961 között épült tornyot Naoum Shebib egyiptomi építész tervezte. Részlegesen nyitott rácsos kialakítása egy lótuszvirágot, az ókori Egyiptom ikonikus szimbólumát kívánja megidézni. A tornyot egy kör alakú kilátó és egy forgó étterem koronázza meg, ahonnan kilátás nyílik Kairóra. Egy körbeforgatás körülbelül 70 percet vesz igénybe.

Az 1960-as években Gamal Abdel Nasszer egyiptomi elnök bejelentette, hogy a torony megépítéséhez szükséges pénzeszközök az Egyesült Államok kormányától származnak. Az USA 6 000 000 dollárt adományozott neki személyes ajándékként azzal a szándékkal, hogy fordítsa saját magára az összeget. A megvesztegetési kísérlettől megsértve Nasszer úgy döntött, hogy nyilvánosan megrója az Egyesült Államok kormányát azáltal, hogy a teljes összeget az egyiptomi kormánynak utalja át a torony építésére, mely látható a Níluson túli amerikai nagykövetségről. Az épület ezáltal az egyiptomi függetlenség, ellenállás és büszkeség szimbóluma.

Kattints a post értékeléséhez!
[Összesen: 2 Átlag: 5]