Mumifikációs Múzeum Luxorban (ókori Théba), melynek célja, hogy bemutassa a test megőrzésének folyamatát, vagyis a mumifikálást. Az ókori egyiptomiak nemcsak halott embereken alkalmaztak balzsamozást, hanem számos állaton is (macskák, kutyák, krokodilok, íbiszek stb.). A sakálfejű Anubisz isten a balzsamozás és a mumifikálás istene volt.

A mumifikációs folyamat körülbelül 70 napig tartott, számos rituáléval együtt. Az elhunyt szerveit a test bal oldalán lévő kis bemetszésen (10 cm) óvatosan eltávolították, és kanopusz tégelyekben tárolták. A testet ezután nátrium-nitrátban avagy Wadi El Natronból származó nitrátsó oldatban szárították körülbelül 40 napig, végül vászonkötésbe csomagolták. Mágikus amuletteket helyeztek a csomagolásba a test különböző részein, hogy megvédjék az elhunytat. A család ezután megkapta a holttestet, melyet díszes koporsóba helyeztek és  ezután temették el.

A Mumifikációs Múzeum átfogó képet ad a teljes folyamatról használt számos eszköz és tárgy bemutatásával, valamint a gyakorlat rituális és vallási jelentőségének magyarázatával. A kiállított tárgyak között például kanopusz edények, igényesen díszített koporsók, mumifikált emberek és állatmúmiák; amulettek és istenszobrok szerepelnek.

Kattints a post értékeléséhez!
[Összesen: 0 Átlag: 0]