egyptforever

Az arab költészet házaként ismert legrégebbi oszmán kori ház Kairóban a Sett Wasila Ház.

A Wasila ház eredetileg egy régi, oszmán kori ház, mely közvetlenül az Al-Azhar mecset mögött állt. Ezt a régi házat az orientális dizájn szépsége és az építkezés pompája jellemzi, mivel egyedülálló modellje annak, hogyan működött a lákóház építészet az oszmán kor uralma alatt.

Ezenkívül ez a régészeti ház jelenleg az Egyiptomi Kulturális Minisztériumhoz kötődő Általános Kulturális Fejlesztési Alaphoz tartozik, és már régészeti helyszínnek számít, ugyanakkor kulturálisan pedig a „Költészet Háznak” is nevezik.

A Sitt Wasila házat 1646-ban építették, a bölcs ember, Muhammad Bey Al-Kinani gyermekei Abdel Haq és Lotfi, az Atfa Al-Aini utca szívében, amely közvetlenül Abdel Rahman Al-Hrawi háza, és az Al-Azhar mecset mellett. Háznak többször eladták, így újabb és újabb család tulajdonába került az évszázadok alatt. Wasila Khatun bint Abdullah al-Bayda Matoukh -nak hívták a ház utolsó tulajdonosát, aki egy befolyásos hölgy volt, és neki tulajdonítják a jelenlegi Wasila Ház elnevezést is.

Ezt az egyedülálló kairói házat úgy tervezték, mint a legtöbb régi iszlám házat, melyet a 17 század közepén építettek. A tervezés során számos fontos szempontra figyelniük kellett, melyek közül a legfontosabb a magánélet megőrzése, majd a ház szentségének betartása volt. A lakóház úgy lett megtervezve, hogy családtagjai és lakói nemtől függetlenül láthassák a hozzájuk érkező személyt, de az csak a családfő által meghatározott személyekkel találkozhasson. Illetve fontos szempont volt a társalgók, nappalik kialakításában, hogy a nyitott ablakok mellett sem hallhassanak kiszűrődő beszélgetést az utcán elhaladók, így kihallgatni se lehessen a házban zajló beszélgetéseket. Szintén fontos szempont volt, hogy a nők könnyedén mozoghassanak a házban, de illetéktelen tekintetek mégsem zavarhassák őket. Az építkezés során az egyedi vagy iszlám dizájnt követték. A házaknak fontos védelmi feladata is volt, így a külső falak, valamit a bejárat kialakításában erre is figyelniük kellett.

A házat két nyolcszögletű kupola jellemzi, melyek tetején piramis alakú burkolat található, és ezek fényt adnak a helyiségbe. A ház földszintjén található a nagyterem, mely két iwanból áll, közöttük egy 90 centiméter mélységben nemrégiben felfedezett szökőkút található. Az előszoba mennyezetén egy „sitrum” található, mely egy üreges fából készült lámpás csillár a terület megvilágítására. A nagyteremre néz egy csoport mashrabéjás ablak, ez egy olyan hely volt, ahol a nők szoktak üldögélni, hogy hallgathassák az alább fellépő énekeseket, de őket magukat nem lehetett kivehetően látni.

A ház udvarán egy falépcső vezet a nyári rezidenciát magában foglaló emeletre, tetején sok oszmán felirat, valamint a ház alapító szövege található. Jobbra a hálószoba található, amely ritka olajfestményeket tartalmaz, valamint egy Törökországot szimbolizáló tengerparti város nagy portréja.

A második emeleten egy másik előszoba és egy fürdőszoba található, és két részből áll: a fürdőkádból és a kályhából, amelyben tüzet gyújtanak a víz melegítésére, mellette pedig egy öltözőszoba található.

A ház restaurálása 2005-ben fejeződött be. A helyreállítás során előkerült a régi fürdőszoba egy része, mely egyedülálló és az egyik legfontosabb és legszebb fürdőszobadizájn az iszlám építészetben. Két helyiségből áll, mennyezete csodálatos dekorációval díszített, falait pedig fehér márvány fedi.

A restaurálás során feltárták a ház főhajójának szökőkútját és malmát is. Két éve majdnem lebontották a házat, de a helyreállítás során eltávolították a házból a port, a romos területeket és a hulladékot, majd a délkeleti oldalon újjáépítették a ház kőhomlokzatát, és megújult a fa redőnnyel zárt téglalap alakú ajtó, mely a ház jelenlegi főbejárata.

A ház fő része a földszinti nagyterem, ahol a vendégeket fogadták. Most versolvasó helyként használják, a fal túlsó végén színpaddal, előtte több széksorral. A színpad előtt egy régi kút is található, mely a felújítás során került elő. Azt mondják, hogy ez a kút korban megelőzi magát a házat is, és Egyiptom legrégebbi ismert kútjának tartják.

Kattints a post értékeléséhez!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük