Újabb hivatalos bejelentés történt Szakkarában a legújabb régészeti felfedezésekről 2023. május 26-án. Szakkara a titkok és nagy felfedezések földje, mely mindig is vonzotta a világot Egyiptomba. Egyiptomi régészek egy különleges balzsamozó műhelyt és több mint 2000 éves sírokat tártak fel. A Dr. Mostafa Waziry, a Legfelsőbb Régiségek Tanácsa főtitkára által vezetett egyiptomi régészeti missziónak sikerült feltárnia az eddig megtalált legnagyobb és legteljesebb két balzsamozó műhelyt, melyek egyikében embereket, míg a másikban állatokat mumifikáltak, valamint két sírt és a bennük elhelyezett műtárgyakat. Az ásatást Dr. Mostafa Waziy vezette egyiptomi misszió végezte.

Dr. Mostafa Waziry, a Legfelsőbb Régiségek Tanácsának főtitkára elmagyarázza, hogy a két balzsamozó műhely a 30. dinasztia és a ptolemaioszi időszakból származik, míg a most megtalált két sír a Óbirodalom és az Újbirodalom korából származik. Az emberek számára kialakított műhely téglalap alakú, és több, köves ágyakkal ellátott helyiségre osztható, ahol az elhunytak lefeküdtek a mumifikációs folyamat során.  Minden ágy két méter hosszú és 50 cm széles volt. A misszió minden helyiségben agyagedények gyűjteményét tárta fel, köztük a mumifikáláshoz használtakat, valamint mumifikációs eszközöket és rituális edényeket. Az állatbalzsamozó műhely is téglalap alakú, köves padlóval.  Ez a műhely egy helyiségből állt, ahol olyan agyagedényeket találtak, melyekben az állatmúmiákat elhelyezték, valamint a mumifikációs folyamatban használt bronzeszközök gyűjteményét találták. A korai tanulmányok azt mutatják, hogy ezt a műhelyt a szent állatok mumifikálására használták.

Sabri Farag, a szakkarai régészeti lelőhely vezérigazgatója elmondta, hogy az most feltárt két nemesi sír egyike az 5. dinasztia korában élt „Ne Hesut Ba” (i.e. 2400 körül) nevű vezető tisztségviselőjének sírja, aki az írástudók feje, valamint Hórusz és Maat istenségek papja volt. Mohamed Youssef, a szakkarai helyszín igazgatója rámutatott, hogy az óbirodalomi sír egy masztabából áll, melyben a festett homlokzaton az elhunyt Ne Hesut Ba és felesége neve és különböző címei láthatók.  A sírban a mindennapi élet, a földművelés és a vadászat jelenetei is láthatók. 

A másik megtalált sír pedig „Men Kheber” nevű pap tulajdona a 18. dinasztiából (i.e. 1400 körül). Az újbirodalmi sírt a sziklába vésték, ajtóval és áthidalóval az elhunyt és felesége nevével díszítve.  A sírt olyan jelenetek díszítik, melyeken az elhunyt különbözőáldozati asztalok előtt látható.  A sírban egy fülkét találtak, a sír tulajdonosának egy méter magas alabástrom szobrával, melyen Men Kheber hosszú ruhátés parókát visel, és egyik kezében a lótuszvirágot tart.  A szobrot kékkel írt hieroglif szöveg díszíti.

További szobrokat találtak köztük egy “Nesu Henu” nevű férfi és felesége faszobrait szintén az 5. dinasztiából, valamint egy emberszabású festett koporsót a harmadik átmeneti korból, és ushabti figurák gyűjteménye is előkerült.

A sajtókonferencia során H.E. Ahmed Issa idegenforgalmi és régiségügyi miniszter beszédében elmondta, hogy örül annak, hogy Egyiptom egyik legnagyobb királyi nekropoliszában lehet Szakkarában, ahol a történelem legrégebbi kőépülete, a Dzsószer fáraó Lépcsős Piramisa, valamint sok más királyi piramis található a memphisi nekropolisz részeként az UNESCO világörökségi listáján. Egyedülálló turisztikai célpont is, amely hihetetlen élményt kínál látogatóinak gazdag ókori egyiptomi kincseinek felfedezésében, de a Régiségek Legfelsőbb Tanácsa által a magánszektorral együttműködve a látogatóknak nyújtott szolgáltatások javítása érdekében végzett fejlesztési munkája révén is.

Ez az Egyiptom Nemzeti Turisztikai Stratégiájának keretein belül történt, melynek célja a beutazó turizmus gyors, évi 25-30%-os növelése. Célja továbbá a befektetési környezet ösztönzése és javítása a desztinációk főterveinek kidolgozásával, új befektetési lehetőségek elindításával és a turisztikai élmény fokozásával.

A miniszter elismerését fejezi ki az ásatási misszió tagjainak és Dr. Mostafa Wazirynak, valamint a Régiségek Legfelsőbb Tanácsának minden alkalmazottjának a fontos felfedezésekért és Egyiptom örökségének megőrzéséért tett erőfeszítéseikért. „Tanúja voltam kemény munkájuknak a múlt havi látogatásom során is, a szent állatok nekropoliszában, mikor ellenőrizzem az ott elért munkájukat, és találkoztam a misszió dolgozó tagjaival. Állhatatos munkájuknak köszönhetően sok mindent felfedeztek, és az elmúlt években a helyi és nemzetközi hírek címlapjaira kerültek.  Ez segített népszerűsíteni Egyiptomot, a világ egyik legkülönlegesebb turisztikai célpontját. És hogy mit hoz a jövő? Biztosíthatom Önöket, hogy Egyiptom, különösen Szakkara régészeti lelőhelye még nem fedte fel minden titkát, és még sok más felfedezni való különlegesség vár ránk a homok alatt” – szögezte le Issa.

Kattints a post értékeléséhez!
[Összesen: 1 Átlag: 5]