A Bayt Al-Suhaymi (“Suhaymi háza”) egy hagyományos egyiptomi iszlám témájú ház és múzeum. Az al-Darb al-Asfar Lane al-Gamaliyyában található, az al-Muizz utcában Kairó óvárosi részén, és a középkori iszlám építészet egyik legszebb példája.

Eredetileg 1648-ban építtette Abdel Wahab el Tablawy a város azon részén mely az iszlám Kairó igen tekintélyes és drága kerülete volt. 1796-ban Ahmed as-Suhaymi sejk vásárolta meg, aki az oszmán korszakban az al-Azhar mecset vezető tudósa volt. A sejk családja több következő nemzedéken át élt ebben a lakóépületben. A sejk nagymértékben kibővítette a házat azáltal, hogy a szomszédos házakat is megvásárolta, majd egybeépítette az épületeket, így növelve a ház területét. 1931-ben al-Suhaymi örökösei eladták a házat az Arab Régiségek Megőrző Bizottságának hatezer fontért.

A lakóház több épületből áll. A ház közepén egy kis nyitott udvar és kert található növényekkel és pálmafákkal. Ide nyílik a ház több finom mashrabeya ablaka. A házban egy nagy látványosan szép ülőerkély, és egy bútorozott fogadóterem is található. A A Suhaymi-ház ma múzeumként működik. Az épületet több ízben is felújították az elmúlt időszakban, legutóbb az 1992-es földrengés után került sor helyreállításra. A márványpadló, a fából készült bútorok és a mennyezeti dekoráció nagy része azonban továbbra is érintetlen, így az épület belseje gyönyörű autentikus és korhű látványt nyújt. A ház egyedi elemei közé tartozik a szülőszék, a fürdőszoba és a háznak vizet adó kutak. A kutakból  vízikerék emelte ki a vizet, ami szerencsésen fennmaradt.

Kattints a post értékeléséhez!
[Összesen: 3 Átlag: 5]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük