Szakkara nemcsak királyi nekropolisz volt, hanem itt temették el a királyi család tagjait és az állami méltóságokat is. Az egyik sír Kagemni (KA – GMNI) vezér masztabája, amit i.e. 2340-re datáltak. Ez a gyönyörű ókori egyiptomi sír Teti piramisának közvetlen közelében található, és szobák labirintusával rendelkezik.

Kagemni főbíró és vezír volt, aki a hatodik dinasztia (Teti király uralkodása) elején élt. Kagemni felesége, Nebtynubkhet Sesheshet valószínűleg Teti fáraó lánya volt. Kagemninek sok rangja volt, melyek némelyike ügyintézői, ellenőrzői feladatkörök ellátását bizonyítja („vezír”, „az aranyház felügyelője”,  „a királyi kincstár felügyelője”…stb.), de vallási tisztségeket is betöltött (többek között Ré és Min istenségek főpapja volt). A királyi palotához kapcsolódó magasrangú tisztségviselőként Kagemni a királyi dokumentumok feletti írástudók felügyelőjeként, a fáraó összes munkájának felügyelőjeként és hat nagy udvar felügyelőjeként is szolgált.

Kagemnit Szakkarában temették el, uralkodója közelében. Masztabája az egyik legnagyobb. A sír négyzet alakú, oldalai 32 méter hosszúak.

A sír nagyméretű mészkőtömbökből épült. A sokszobás felépítmény egy hatszobás kápolnából, egy oszlopos csarnokból, öt raktárból, két csónakkamrából, egy szerdábból és a tetőre vezető lépcsőből áll. A kápolna falai díszítettek, akárcsak a sírkamra falai, ami az akna alján volt. A sírkamrában egy faragott kő szarkofágot találtak, benne egy fakoporsóval. Az előszoba díszítései a mindennapi életet mutatják be, valamint egy jelenetet táncosokkal. Az oszlopos teremben pedig magát Kagemni vezír láthatjuk egy csónakon. Vannak horgász- és vadvilági jelenetek békákkal, szitakötőkkel és krokodilokkal. Az oszlopos terem többi jelenete szarvasmarhát ábrázol, egy tehenet fejnek. Látványos jelenet, ahogy egy férfi borjút cipel át a folyón, hogy az anyja (és a csorda) kövesse a folyó túlpartjára.

Egy másik teremben Kagemni egy hordszékben látható, ahogy figyeli a birtokán dolgozókat. A termek oldalfalain láthatjuk, ahogy kosarakban, dobozokban, tálakban hozzák a bőséges terméseket, háziállatokat, hogy a halott a túlvilágon se szenvedjen hiányt semmiben. A terem többi jelenete madarakat mutat be, köztük az is, ahol a libákat és hiénákat tömnek hizlalás céljából.

Kattints a post értékeléséhez!
[Összesen: 0 Átlag: 0]