Nikauisesi masztabája Szakkara nekropoliszának északkeleti szektorában található, nem messze a hatodik dinasztia első fáraója, Teti piramisától északra. Nikauisesi masztabája jóval kisebb, mint a Kagemni vezéré, de így is tartalmaz öt kamrát (melyek közül négy díszített), valamint egy szerdabot és egy belső udvart, ahonnan lépcsők vezetnek a tetőre. A bejárat és az I-IV-es kamrák domborművesek (többnyire festettek). A fő temetkezési akna az V. kamrában található.

A bizonyítékok arra utalnak, hogy Nikauisesi Isesi király alatt született, és valószínűleg még ez a fáraó uralkodása idején kezdte meg pályafutását. Erre utal, hogy nevének az „isesi” kiegészítőjét később adta hozzá, eredetileg csak a “Nikau” nevet használta.

Nikausisi Felső-Egyiptom felvigyázói tisztét is betöltötte. Teti egyik királyi rendeletében említik meg a nevét egy adomány kapcsán az Abydosban lévő temploma javára.

Noha nincs kétség afelől, hogy Nikausisi Teti uralkodása alatt építette masztabáját, azt nehezebb megállapítani, hogy Teti vagy valamelyik utódja alatt fejezte be hivatali pályafutását. Nikausisi szarkofágjában talált csontvázmaradványokat két független vizsgálatnak vetették alá. Mindkét esetben az volt a következtetés, hogy a sír tulajdonosa 35-45 éves korában, viszonylag fiatalon halt meg.

Kattints a post értékeléséhez!
[Összesen: 1 Átlag: 4]