Egyiptomi kollekció

A New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum, közkeletű nevén a MET, az Amerikai Egyesült Államok egyik legnagyobb művészeti gyűjteményével rendelkező intézménye, egyike a világ leglátogatottabb múzeumainak. Állandó gyűjteményei több mint kétmillió kiállítási tárgyat tartalmaznak 17 múzeumi részlegbe rendezve. Bár a MET egyiptomi gyűjteményének nagyobb része adományokból, magángyűjteményekből származik, a múzeum maga is szervezett 1906 és 1941 között tudományos expedíciókat a helyszínre, és természetesen az így feltárt és feldolgozott leletek tudományos szempontból még értékesebbek.

1870. április 13-án jegyezték be a Metropolitan Művészeti Múzeumot. Az alapító okirat kiemelten fontos passzusa volt, hogy a művészeti tárlatot bárki ingyenesen látogathassa egész évben. A gyűjteménynek eleinte nem volt önálló, erre a célra emelt épülete, hanem az Ötödik sugárút egyes meglévő, reprezentatív házaiban kapott helyet.

A közönség számára 1872. február 20-án nyílt meg az akkor még jóval kisebb kiállítás, melynek első igazgatója és fő adományozója a vasútmágnás John Taylor Johnston volt, aki végrendeletében vagyona egy jelentős részét is a múzeumnak adta. Az amerikai társasági élet szereplői – közülük sokan társalapítók is voltak – egyöntetűen ünnepelték az intézmény megalakulását, mondván épületet később is lehet emelni. New York város befolyásos és gazdag polgárai közt divat lett a Metropolitan Múzeumnak felajánlani értékes művészeti alkotásokat a saját kollekciójukból.

Az épület a mai formáját az 1990-es évekre nyerte el, de jelenleg is folyamatosan fejlesztik, 2010-re már az eredeti, 1880-as méretének húszszorosára nőtt, legutóbb 2016-ban nyitottak meg újabb termeket, igaz ezek már Manhattan különböző részein találhatóak. A kiállítási darabokat összesen 12 gyűjteményben rendezték el. Ezek közt a legismertebbek az Amerikai festmények és szobrok, az Ázsiai művészet, az Afrika, Óceánia, és az Amerikák művészete gyűjtemény, a Divat intézet, az Egyiptomi gyűjtemény, vagy épp az Európai festészet tárlata. A múzeum sajátossága, hogy az egyes gyűjteményeken belül nem feltétlenül művészeti korszakonként vannak kiállítva a műtárgyak, hanem egy teremben egy adományozótól kapott darabok szerepelnek együtt, még ha más-más irányzat képviselői is alkották azokat. Ennek oka a múzeum történetében keresendő. A már említett nagy adakozások idején, a 19-20. század fordulóján sok vagyonos polgár adta oda teljes gyűjteményét a Metropolitan alapítványának, de azzal a kikötéssel, hogy a kollekció egyben marad.

Az így szerzett tárgyak a 36 000 darabos, Egyiptom történetét a paleolitikumtól a római korig végigkísérő kollekció csaknem felét teszik ki. A negyven termet számláló egyiptomi szárny legértékesebb kincsei közé tartozik az a 24 famodell, amelyeket Deir el-Bahariban találtak egy sírban, 1920-ban. Ezek a modellek példátlan részletességgel állítják elénk az egyiptomi Középbirodalom korai szakaszának életét, csónakokat, kerteket, a mindennapok jeleneteit. Az egyiptomi szárny legnépszerűbb látványossága azonban Dendur temploma, amit az Egyesült Államoknak ajándékozott Egyiptom az Asszuáni-gát építése előtti leletmentésben nyújtott segítségéért, és 1978-ban állítottak fel jelenlegi helyén. Az a részleg őrzi a MET legrégebbi tárgyait is: a Deir el-Bahari területén talált kovakő eszközök az alsó paleolitikum idejéből, (i. e. 300000 – i. e. 75000) származnak.

A múzeumnak adományozni egyébként még most is szokás a tehetős üzletemberek, médiaszereplők, politikusok, sportolók körében. A minden évben megrendezett Metropolitan Gála, mára már igazi médialátványossággá nőtte ki magát.

Kattints a post értékeléséhez!
[Összesen: 0 Átlag: 0]