A Gízai-fennsík melletti Nagy Egyiptomi Múzeum (GEM) 2023. december 1-től megnyitotta a múzeum Nagylépcsőházát a látogatók előtt.

A megnyitó a GEM próbaüzemének része a következő néhány hónapban esedékes hivatalos megnyitó előkészítéseként.

A Nagy Lépcsőház egy hatemeletes épületre hasonlít, ami négy szintre oszlik.

Az első szintet „Királyi portréknak” hívják. Királyi szobrokat és domborműveket láthatunk itt, melyeket templomokban, palotákban és királyi sírokban, néha magánházakban és síremlékekben helyeztek el.

A második szint az Istenek Házai. A templomok az istenek otthonai voltak, ahol a legbelsőbb szentélyekben laktak az istenek. Ott helyezték el az istenek szobrait, melyeknek a belsejében élt az istenség lelke. Ilyen istenség-szobrok láthatók ezen a szinten.

Az „Istenek és királyok” a harmadik szint neve. Az istenek felelősek voltak az élet különböző területeiért, beleértve az eget, a Nílus folyót, a sivatagot és az alvilágot. A király Egyiptom földjét irányította, és az isteneket képviselte a földön. A királyok voltak az egyetlenek, akik új istenszobrokat rendelhettek. Ezen a szinten olyan szobrokat helyeztek el, ahol az istenségek és a királyok együtt láthatók, avagy a fáraó arcát viselik az istenek.

Az utolsó szint az „Utazás az örökkévalóságba” nevet viseli. A király halála és a temetése csak a kezdete volt az uralkodó túlvilági utazásának. A Óbirodalom korában a király lelke a mennybe utazott, hogy csillaggá váljon, és az Újbirodalom idejében a halott fáraó Ozirisszé változott, és ezáltal az alvilág királyává is átalakult. Az uralkodók holttesteit biztonságos megőrzése érdekében a királyokat piramisok alá temették el az Ó- és Középbirodalomban, az Újbirodalom korszakában pedig a Királyok Völgyében kialakított királysírokban rejtették el, és a Harmadik Átmeneti korban és Késői időszakban a pedig templomkerítések belsejébe, kriptaszerű sírokban temették el. A negyedik szinten az uralkodók túlvilági ábrázolásait láthatjuk.

A Nagy lépcsőház végén a látogatók az üvegfalon keresztül láthatják a piramisokat. Ez az első alkalom, hogy a piramisok egy múzeumi kiállítás részét képezik.

Kattints a post értékeléséhez!
[Összesen: 2 Átlag: 5]