Taffeh temploma egyike azoknak az Asszuán környéki kis templomoknak, melyeket a gátépítés során megemelt Nílus-víz veszélyeztetett. A világ nagy múzeumai Egyiptom segítségére siettek a leletmentésben. (Ekkor helyezték át új helyükre a híres Abu Simbel-i, Philea-i és Wadi es-Shebua és Maharraqa templomokat.)

A műemlékek megmentésében nyújtott segítségért cserébe pár kisebb templomot az egyiptomi kormány a világ nagy múzeumainak ajándékozott…. Ez az egyik ilyen. Taffeh temploma jelenleg a Hollandiában tekinthető meg. Ez az épület kb. 250 tonna súlyú, 657 tömbből áll.

A templom homokkőből épült i.e. 25 körül Augustus római császár uralkodása alatt, és a Taphis néven ismert római erőd része volt. Jelenlegi mérete 6,5 x 8 méter. Abban az időben Egyiptom a Római Birodalom része volt, és az egyiptomi isteneket messze földön tisztelték. A templom Alsó-Núbia római meghódítása után épült. Az építőkockák a kőbányákból durván kifaragva érkeztek, és az építkezésen formálták őket. A falak tizenkét rétegből állnak, a párkányokig bezárólag. A kövek egykor fehérek voltak, de az évszázadok során megbarnultak.

A templom építészeti stílus hagyományos egyiptomi. A 4. században, majd ismét a 8. században átépítették és változtatásokat végeztek. Hat nagy oszlop tartja a tetőt. A homlokzatot szárnyas napkorongok és kobrák díszítik. A núbiaiak a 13. századtól főként emberek és állatok szállásaként használták a templomot.

A templom jó állapotban fennmaradt Egyiptomban több évszázadon át. Az Asszuáni-gát építése miatt azonban sok ősi helyet át kellett helyezni a környéken, hogy megőrizzék. Több ilyen helyszínt, köztük a Taffeh templomot is, az egyiptomi kormány ajándékozta más nemzeteknek, hálából a projektben nyújtott segítségükért.

Taffeh temploma ma Leidenben tekinthető meg a Nemzeti Régiségek Múzeumában. A templom a múzeum bejárati csarnokában található, és nem igényel jegyet a látogatáshoz.

Amikor a templomot összeszerelték/újraépítették új holland otthonába, a múzeum új szárnyában kapott helyet, melyet kifejezetten azért építettek, hogy megvédje a régi épületet az európai éghajlattól. A világos, tágas tér lehetővé teszi, hogy a természetes fény kiemelje a felújított templomot.

Pontszám
Kattints a post értékeléséhez!
[Összesen: 0 Átlag: 0]