Szakkara felfedezése

Szakkara olyan helyszín, ahol lépten-nyomon piramisokba botlik az ember. Igaz nem mindegyik gúla alakú, mint gízai társaik, hanem némelyik manapság már csak nagyobb vakondtúrásra emlékeztet. De attól ezek még piramisok, méghozzá a legjobb értelemben.

Szakkarában a Lépcsős Piramis mellett az V.-VI. dinasztia fáraóinak piramisai láthatók. Ezek közül két piramis, Teti és Unisz fáraó piramisa különjegy nélkül is megtekinthető.

Mindkét piramis arról nevezetes, hogy belsejében a falakon találhatóak az úgynevezett piramis-szövegek, azok a rituális szakrális ismertetők, melyek útmutatók a túlvilágra. 

Kis csoportunk tagjai nagyon lelkesen mászták a rámpákat, meghajolva az istenek és a fáraó előtt. Megcsodáltuk a különleges feliratokat, az érdekes színeket és mintázatot, illetve a lámpák lekapcsolása után, egy elképesztően érdekes látványt láthattunk… egy különleges hologram díszítést.

Jártam már ez az út előtt is Szakkarában, hiszen többször jártam Egyiptomban. De megdöbbenve tapasztaltam, hogy a “felszínt se karcoltam meg” valójában, annyi érdekes látnivaló volt csak ezen az egy helyszínen is. Az Egypt Forever szervezésében, egy teljes napot töltöttünk Szakkarában. Három piramist, majd egy tucat masztabát néztünk meg és az Imhotep múzeumot. Nagyon élveztem ezt a Szakkarában töltött napot, élveztem az látnivalók sokaságát.

P. László

Kattints a post értékeléséhez!
[Összesen: 0 Átlag: 0]