Az ókori Egyiptom évszakai

Az ókori Egyiptomban az élet a Nílustól függött, amely nélkülözhetetlen volt a mezőgazdasághoz, a közlekedéshez, az társadalom kialakulásához és számos Nílus menti város felépítéséhez. Az ókori Egyiptomban egy év három évszakra oszlott: Akhet, Peret és Shemu. Minden évszak négy hónapot ölelt fel, és a Nílus áradási ciklusának különböző időszakát képviselte. A Nílus áradási ciklusa különösen fontos volt, mert ez határozta meg, mikor lehet elültetni, termeszteni és betakarítani a növényeket.

Az ókori egyiptomi történelem során, ami több ezer évet ölelt fel, az egyiptomi lakosság két naptárat használt. Az elsőként kidolgozott holdnaptár tizenkét hónapból állt, és a Hold ciklusait követte. A később kifejlesztett, majd polgári naptárként használt naptár évi 365 napot tartalmazott. (A Gergely-naptár, amelyet jelenleg polgári naptárként használnak a világ nagy részén, szintén 365 napos évet használ, ami nagyjából annyi idő, mint amennyi idő alatt a Föld egy napfordulót teljesít. A korábban használt Julianus naptárt Julius Caesar hozta Egyiptomból és ezt a naptárat használták i.e.45-től 1582-ig aXIII. Gergely pápa nevéhez fűződő Gergely naptár bevezetéséig.)

Mi az Akhet?

Az Akhet, ami  „áradás”-nak felel meg, az áradások évszaka volt. A Nílus minden évben nagyjából ugyanabban az időben árad, és vízbe borította a folyó melletti ártereket. Ez azért volt fontos, mert a víz és a hordalékként magával sodort iszap helyreállította az árterek talaját, így a víz levonulása után a tápanyagban gazdag talajban lehet termeszteni. Az ültetés azonban nem történt Akhet idején, mert a termőföldként használt ártereket elöntötte a víz. Akhet szezonja a nyártól a késő őszig terjedt. Akhet kezdete az új év kezdete volt az ókori Egyiptomban, és a Sothis (Szíriusz néven is ismert) csillag megjelenése jelentette.

Mi az a Peret?

Az év második évszaka a Peret volt, a sarjadás szezonja. A Nílus árvizének levonulása után az árterek nyirkosak és tápanyagokban gazdagok voltak, így ez tökéletes időszak volt a növények vetésére. Peret volt az évnek az az időszaka, amikor a gazdák veteményeket vetettek, és a növények növekedni kezdtek. A Peret szezonja késő ősztől tavaszig terjedt. Ebben az évszakban olyan alapvető növényeket ültettek, mint a búza, árpa, csicseriborsó, lencse, hagyma, fokhagyma, saláta és len. Ez az év nagyon mozgalmas időszaka volt a gazdálkodók és a mezőgazdaság számára.

Mi az a Shemu?

Shemu, az év három évszaka közül az utolsó, a betakarítás időszaka volt. Sok kultúrában és földrajzi régióban az ősz a betakarítás ideje. Mivel azonban az ókori Egyiptomban a Nílus áradása diktálta a mezőgazdasági naptárat, a betakarítási időszak Shemu idején történt (késő tavasztól nyár közepéig). A Peret alatt elültetett és termesztett növényeket Shemu idején betakarították. A Shemu volt az év utolsó évada is. Amikor a Shemu véget ért, akkor a Nílus ismét megáradt, vízzel borította el az ártereket, és ezzel megkezdődött újra az Akhet időszaka, és az új év.

Kattints a post értékeléséhez!
[Összesen: 0 Átlag: 0]