Kairó egyik legszebb közkertjét – az Al-Andalus Parkot – Ahmed Shawqinak szentelték. Pontosan kialakított teraszaival, szépen nyírt fáival, színes csempéivel és szobraival a középkori Spanyolország, az arabok számára Andalúzia hangulatát idézi. Egyiptomban tehát egykor nagyon is mélyen tisztelték a költő munkásságát, ami elegendő volt ahhoz, hogy egy szép kerttel emlékezzenek meg róla közvetlenül a Nílus mellett, a Kasr El-Nil híd nyugati végénél.

A Muhammad Bey Zulfikar által 1935-ben, I. Fouad király uralkodásának végén, Khedive Ismail királyi kastélyának részeként épített Al Andalus Garden két hektáron épült, és két részből áll; az északi részét Fáraókertnek hívják, és elhatározták, hogy a kertet felveszik az iszlám és kopt műemlékek listájára.

A déli részen a mennyezetet hordozó, andalúz íveket hordozó, dupla oszlopokra épített lombkorona található, amely tele van andalúz arab geometrikus és növényi díszítéssel. A lombkorona közepén Ahmed Bey Shawqi, a költők hercegének szobra áll, amelyet Mahmúd Mukhtar faragott. Közvetlenül a szobor mögött öt oroszlán alakú szobor áll, amelyekből a víz a kert közepén egy alacsony téglalap alakú medencébe folyik, amelyben két márvány szökőkút található.

A medencét nyolc füves terasz veszi körül, a négy sarkában pedig márványburkolatú, Olaszországból és Törökországból importált mozaikokkal díszített folyosók vezetnek a kert legfelső szintjére, amely két márvánnyal burkolt folyosóból és multi- színes csempék. A két sávot fasorok szegélyezik. A négy oldalon egy márvány fedélzet található a vas kerti fal mellett. Délebbre a kertben nyolc alakú márvány szökőkút található, a szökőkút két oldalán pedig két fából készült pergola található. A szökőkút a királyi pálmákkal szomszédos. A hatvanas-hetvenes években a kertben olyan neves énekeseknek tartottak koncerteket, mint Abdel Halim Hafez, Farid al-Atrash és Muhammad Fawzy, a híres libanoni énekes, Fairouz pedig az utolsók között lépett fel a kertben. Ma már több tévéműsor is forgat ott, amikor hétvégén és hivatalos ünnepnapokon nincs zsúfolásig látogatókkal és családokkal.

Kattints a post értékeléséhez!
[Összesen: 1 Átlag: 5]