“Az ember nem fedezhet fel új óceánokat, hacsak nincs bátorsága szem elől téveszteni a partot..”

Andre Gide

Imádok utazni…

Imádok utazni, imádom felfedezni a körülöttem lévő világot. Imádok új dolgokat kipróbálni, megtapasztalni… mert kíváncsi ember vagyok. Azt hiszem ezek a tulajdonságok jellemeznek a legjobban.

Fontosnak tartom, hogy sose veszítsük el a kíváncsiságunkat a körülöttünk lévő világ felé. Fontosnak tartom, hogy bármennyi évesek is vagyunk, akarjunk új dolgokat megtapasztalni. Fontosnak tartom, hogy higgyünk az élethosszig tartó tanulásban… Mert valójában azért vagyunk ezen a világon, hogy tanuljunk és tapasztalatokat gyűjtsünk.

Miért is mesélek erről? Mert azt gondolom, sokakat újra emlékeztetni szükséges arra, hogy a világ csodálatos hely…  Igen tudom, hogy az életünk sokszor szürke és egy igazi taposómalom. Igen… De, elegendő egy kis szemléletváltás, hogy picit másra fókuszálunk és a világ megtelik színekkel, élményekkel. Nem kell egyből valami bonyolult dologra gondolni. Egy séta a parkban egy napfényes délután… vagy séta a város azon részén, amit nem láttunk még. Egy kirándulás a közeli rétre/erdőbe/domboldalra… Elmenni egy múzeumba, ahol még nem jártunk. Bemenni egy templomba és élvezni a hangulatát… Elmenni a közeli könyvtárba és olvasgatással tölteni a délutánt. Beülni egy kávézóba/étterembe és megkóstolni valami újat. Megnézni a közelünkben lévő történelmi helyszíneket, csak mert élvezni szeretnénk a múlt emlékeit…  Ugye, hogy nem is olyan nagy dolgok ezek?

Sokszor fordulnak hozzám emberek, hogy “De jó neked, te olyan izgalmas helyekre jársz, a te életed olyan változatos. Az én életem bezzeg, mindig ugyanolyan”. Igen, az életem érdekes, mert érdekessé teszem.  És sosem szabad megfeledkezni arról, hogy mindenki élete tud érdekes és változatos lenni!  Azzá kell tenni…

Mi a helyzet az utazással?

“Oh, nekem nincs igazán pénzem arra!” – kapom a gyors választ a legtöbbször. Igen az utazásokhoz pénz szükségeltetik, ez tény, de élményeket gyűjteni nem csak pénzből lehet. Nem kell egyből bonyolult dolgokra gondolni, vagy hogy egyből világkörüli utazásra spóroljunk… A mindennapi taposómalomból azonnal kiléphetünk, ha élvezzük az egyszerű kirándulást, sétát.

Kezdjük el “kicsiben” a dolgot: először sétáljunk nagyokat a parkban, a réten, az erdőben. Ezekhez mégcsak pénz sem szükséges. Vegyük észre a lombokon átszűrődő napfény varázslatát, a virágok színeit és illatát. Élvezzük a napsütést, a madarak énekét, a szellő fútta lombok susogását, az esti tücsökciripelést, a napfelkeltéket, a napnyugtákat, a csillagos égboltot. Fedezzük fel körülöttünk lévő épületek változatosságát, építészeti kincseit. Jöttünkben-mentünkben álljunk meg az percre egy kellemes táj megcsodálásában, miközben épp munkába megyünk, vagy onnan jövünk. Ugye, hogy nem is bonyolult ez?

És ha már ráéreztünk a dolog ízére, akkor tegyük ugyanezt a világban, ha módunkban áll… Ha megtehetjünk, akkor utazzunk. Az utazás a legjobb dolog a világon, hiszen oly sok mindent adhat nekünk. Élvezetes élményeket, tapasztalatokat, új világnézetet, tudást. A legjobb dolgok az életben a szép emlékek, az élmények… és az utazás pont ezt kínálja nekünk.

Fedezzük fel a világot!

A világ érdekes és izgalmas… csupa-csupa kaland. Ne féljünk átélni, megtapasztalni mindezt.

Szeretek utazni… szeretem az érzést, mikor valami újat láthatok, tapasztalhatok… Imádom felfedezni a világot. Épp azért mert kíváncsi vagyok. Bárhova is utazom, szeretem felfedezni az autentikus, kevésbé ismert helyszíneket, kipróbálni a helyi ízeket, megnézni a természeti és történelmi látnivalókat. Szeretek helyiekkel beszélgetni, ismerkedni… mert ettől még érdekesebb minden helyszín. Minden utazásomon beiktatok olyan helyszínt, amit még én sem láttam… mert kell az új élmény, szükségem van a “felfedezni vágyás” érzetére… Mindig többet és jobbat és szebbet akarok átélni, megélni, megtapasztalni.

Az általam szervezett körutazásokon ugyanezt a szemléletet igyekszem megosztani másokkal… a bátorságot, hogy merjük felfedezni és megismerni a világot. Fontos számomra, hogy a velem utazók megtapasztalhassák a helyszín hangulatát, látványosságait, érdekességeit, a helyi ízeket és mindezt kellemes és élvezetes módon. Nagyon fontos, hogy élvezzük az utazást. Hogy jó szállodában lakjunk, és legyen módunk pihenni is, ne végigrohanjuk az utat. Ne csak “kipipáljuk” a helyszíneket, hanem megismerjük és megértsük amit látunk. Értéket adó ismeretekhez jussunk, ne pedig csak tingli-tangli, kétséges hitelességű, minimális információhoz. Fontos, hogy legyen jólszervezett, gördülékeny az utazás… Együnk jókat, próbáljunk ki új ízeket és érezzük magunkat jól… És gazdagodjunk vidám és élvezetes, életre szóló élményekkel.

…Mert szerintem, ilyen egy jó utazás. 🙂

Kósa Ildikó idegenvezető

Kattints a post értékeléséhez!
[Összesen: 0 Átlag: 0]