Abdeen kerületben található az Abdeen-palota, egy 19. századi kairói palota, melyet Ismail khedive építtetett, és 1874-től az 1952-es júliusi forradalomig Egyiptom kormányának székhelyeként szolgált.

Az Abdeen-palota Ismail khedive ambiciózus tervének részeként épült, hogy egy modern Kairót építsen, amely hasonlít a modern európai városokhoz. Amint 1863-ban Egyiptom trónjára lépett, elrendelte a palota építését. Először megvásárolta a területet Abdeen Bey (Mohammad Ali pasa egyik katonai parancsnoka) özvegyétől. A területen állt egy kisebb palota, amit lebontottak, hogy a helyére új palota épüljön.  Az Abdeen-palota az európai építészet egyik szépséges példája Egyiptomban, melyet Leon Rousseau francia építész tervezett, az akkori európai paloták mintájára. Ismail khedive több építészt bízott meg a világ minden tájáról, hogy fejezzék be a palota építését a Szuezi-csatorna 1869-es felavatása előtt.

A látogatót a londoni Buckingham-palotára emlékezteti a palota megjelenése, és ez nem véletlen, hiszen Ismail kedive tudatosan törekedett arra, hogy az egyiptomi királyi palota magán viselje a nagy európai uralkodóházak palotáira jellemző stílusjegyeket. Az 500 szobás palota végül 1874-re készült el. A palotát a korszak kitűnő olasz, török és francia belsőépítészei dekorálták. A szobákat ritka festmények és arannyal díszített bútorok gyűjteménye jellemzi.  A palota építési költsége elérte a 700 000 £-t, a berendezésére fordított 2 millió £ mellett. 1891-ben Josef Urban osztrák építész egy új szárnyat épített az épülethez. (Josef Urban tervezte az Eszterházi Kastélyt Magyarországon), és 1921-ben I. Fuad szultán kérésére alakították ki a palotához tartozó kertet. Az Abdeen-palota Kairó egyik leghíresebb királyi palotája, és 1874-től az 1952-ig a kormány székhelye volt. Az ayyubida-korszak óta ez volt az első alkalom, hogy Egyiptom uralkodója elhagyja a Salahaddin erődöt és átköltözött egy másik rezidenciába Kairó szívében. A palota 1952 után a Forradalmi Parancsnokság Tanácsának döntése nyomán az elnöki paloták egyike lett.

Az Abdeen-palota két emeletből áll. Az épület felsőbb emeleteit, melyek egykor a királyi család lakóhelyiségei voltak, manapság diplomáciai célokra használják reprezentációként, az Egyiptomba látogató külföldi előségek szálláshelyeként. A palota ezen részén több fehér, piros és zöld színű terem is található, melyekben fogadják a hivatalos delegációkat az egyiptomi látogatásuk során. A Mohammad Ali Hall az Abdeen-palota legnagyobb és legfényűzőbb terme, arab iszlám stílusban épült, márvánnyal, gránittal díszített.  A belga lakosztály az Abdeen-palota csodálatos része, tekintettel egyedi építészeti és dekorációs stílusára. Azért nevezték így, mert a belga király volt az első ember, aki tartózkodott benne.

Az Abdeen Palace nemcsak egy palota vagy építészeti remekmű, hanem öt gyönyörű múzeumnak is otthont ad:

1.) Fegyvermúzeum

mely bemutatja többek között azokat a ritka fegyvereket, melyeket különböző korokban az iszlám világban és Európa különböző országaiban, szakképzett mesteremberek készítettek. A gyűjtemény darabjai látványosan szép kardok, tőrök, vadászeszközök, pajzsok, sisakok melyek közül jónéhány rendkívül értékes, hiszen aranyból vagy ezüstből készült elefántcsont berakásokkal, gyémánt, zafír, smaragd, korall és más drágakő díszítéssel. (Pl: I. Szelim oszmán szultán kardja, Muhammad Ali pasa kardjai és tőrei, Napóleon Bonaparte kardja, Rommel német parancsnok tőre.) Illetve a múzeum különféle fegyvergyűjteményeket mutat be, köztük Farouk király egyiptomi fegyvereit is.

2.) Elnöki Ajándékmúzeum

melyet Mubarak elnök hozott létre 2005-ben, hogy bemutassa azokat az értékes ajándékokat, melyeket Mubarak elnök (és családja) kapott az elnökségi ideje alatt.

3.) Királyi érmék és dísztárgyak Múzeuma

A tárlat a királyi család számos értékes dísztárgyát tartalmazza, mint például: színes üvegből, aranyból és ezüstből készült tárgyak, tányérok és evőeszközök, melyeket a királyi család használt.  Ebben a részben különféle gyűjtemények és régiségek találhatók, mint például: egy drágakövekkel kirakott és színes zománccal díszített kard, melyet „Koronázási kardként” ismerünk. Ezzel a karddal Oroszország cárjait. A különleges régiséget Farouk király vásárolta meg egy nemzetközi aukción. Ezen kívül számos királyi érmeket, vagyis a Royal Honoree érmegyűjteményt is bemutatják a tárlaton.

4.) Történelmi Dokumentum Múzeum

mely számos fontos és titkos történelmi dokumentumot jelenít meg különböző korokból.

5.) Ezüsttárgy Múzeum

amit 1998-ban hoztak létre és olyan ezüsttárgyakat mutatnak be, melyek Mohamed Ali családjához tartoztak.  A királyi család aranyból, ezüstből, kristályokból és színes kristályokból készült tárgyait láthatjuk itt. Ezek az ételek és italok elfogyasztásához használt eszközök, edények és régiségek, valamint értékes ajándékok, melyeket külföldi delegációk adtak a királyi családnak.

Kattints a post értékeléséhez!
[Összesen: 2 Átlag: 5]