ÓKORI EGYIPTOM – Állandó kiállítás

A koncepció három nagy tematikus egységre bontva mutatja be az ókori Egyiptom világát, melyeket mind a téralakítással, mind a falszínekkel megkülönböztettünk egymástól. A három tér és tematika: Templom – Istenek, Nílus-völgy – Emberek, Sírkamra – Halottak. A kiállítás interaktív eszközeinek fejlesztése párhuzamosan zajlott a tervezéssel, így lehetőségünk nyílt azokat szervesen integrálni a képi világba. A kiállítást kiegészíti egy “Egyiptomi titkok kamrája”, amely további, kézzelfogható felfedezésre buzdítja az érdeklődőket.

Az egyiptomi világnézetben megjelenő három alapvető csoport, az emberek, az istenek és a halottak szféráinak bemutatása mellett a kiállítás bemutatja a három szféra közötti kommunikáció változatos lehetőségeit is. A főbejáraton keresztül a látogató az egyiptomi templomok világába léphet be. Megismerkedhet az ókori egyiptomi teremtés-elképzelésekkel, a templomi rituálék eszközeivel és a templomok udvaraiban elhelyezett, előkelő embereket ábrázoló szobrokkal. A terem legtávolabbi részében a templomok szentélyeinek titokzatos, elzárt világa elevenedik meg. A kiállítás második részében a Nílus-völgy mindennapi életének eszközeit mutatjuk be a Kr. e. 4. évezredtől egészen a kora középkori kopt keresztény korszakig. A látogató itt többek között megismerkedhet az ókori egyiptomi írásfajtákkal és mágikus praktikákkal: az egyiptomi hieroglifák és védelmező amulettek világáról egy-egy interaktív eszköz segítségével tudhat meg még többet.A harmadik és negyedik teremben a múmiák mellett azok az egyiptomi sírkamrában elhelyezett sírmellékletek láthatók, amelyeknek segítségével az egyiptomiak hite szerint mindenki legyőzhette a túlvilági utazás nehézségeit és újjászületett isteni lényként élhetett a halottak birodalmában.

Az egyiptomi kiállításhoz kapcsolódik egy felfedezőszoba is, ahol mind a gyerekek, mind a felnőttek számos további érdekességet tudhatnak meg az egyiptomi szobrászatról, az ókori mezopotámiai ékírásról, valamint a gyűjtemény történetéről.

Kattints a post értékeléséhez!
[Összesen: 0 Átlag: 0]