A Királyi Ékszermúzeum egy művészeti és történelmi múzeum az egyiptomi Alexandria Zizenia negyedében. A múzeum Fatma Al-Zahra hercegnő egykori palotájában található. Az épület termei a Muhammad Ali-dinasztia ékszereinek felbecsülhetetlen gyűjteményét mutatják be 19. századi festményekkel, szobrokkal és dekoratív szíves ólomüvegművészeti alkotásokkal együtt.

Az Ékszermúzeum egy kétszintes villa, ami Fatma Al-Zahraa hercegnőé – az egyiptomi királyi család tagjáé volt, és 1920-ban ő maga rendezte be saját ízlése szerint.

A bejárati csarnokból egy rövid márványlépcső vezet az első emeletre. A Mohamed Ali-dinasztia összes királyi leszármazottjának portréi (rövid leírással) díszítik a falakat. Fatma hercegnő életéről és történetéről nagyon kevés információ ismert, kivéve a lakberendezés terén mutatott rendkívüli ízlését.

A kollekció legfontosabb darabjai a királyi koronák és a tiarák. A platina tiara és egy pár hozzáillő fülbevaló kiemelkedik a többi közül. A Fouad király feleségének tiaráját 2159 első osztályú gyémánt és felbecsülhetetlen értékű fehér gyöngy díszítette. Ellentétben a legtöbb egyiptomi királyi család magánlakásával, melyekben általában az iszlám ízlés uralkodik az építészetben és a dekorációban, ezt a villát teljes mértékben az európai stílusok befolyásolják. Minden szoba mennyezetét egyiptomi, olasz és francia művészek kézzel festették. Néhány mennyezet a görög mitológiából származó történeteket ábrázolja, míg a második emeleti mennyezetek többsége híres francia és olasz szerelmi történetek részeit ábrázolja élénk színekkel.

A kor leghíresebb francia művészeit bízták meg ezeknek a remekműveknek a megalkotásával, amelyek híres európai szerelmi történeteket mesélnek el. Az épület maga is különleges hatást kelt, de a kiállított ékszerek és királyi használati tárgyak valóban szemetgyönyörködtetőek.

A kert nem hatalmas, de ízlésesen gondozott. A kis, jól felszerelt szuvenírboltban kedvező áron kínálnak képeslapokat, könyveket az egyiptomi történelem különböző korszakairól, valamint élénk színű ajándéktárgyakat.

Kattints a post értékeléséhez!
[Összesen: 0 Átlag: 0]