Az ősi régiségeiről és templomairól ismert Luxor, Egyiptom fő napon szárító paradicsom előállító területévé vált az elmúlt években. A Kairótól mintegy 650 km-re fekvő város Egyiptom nyolcmillió tonnás paradicsomtermésének egyharmadát adja. A Földművelésügyi Minisztérium szerint a luxori paradicsom napon szárítási projekteket “kincsesbányaként” jellemezte a gazdálkodók és a városban élők számára, amik hatalmas lehetőségeket nyitnak meg a gazdálkodók és a lakosok előtt. 10 kg paradicsom kell ahhoz, hogy egy kilogramm szárított paradicsom legyen.

A vásárlók még a gyümölcs érése előtt leadják rendeléseiket, és az árak elég versenyképesek ahhoz, hogy a gazdálkodók fedezzék munkaerő- és egyéb termelési költségeiket. A bevétel négyszerese lehet annak, amit egy gazda csak friss paradicsom termelésével kereshet.

Paradicsomszárító állványok találhatók Luxor déli és nyugati részén, ahol kettévágott paradicsomokat a nap éltető ereje teljesen természetes módon szárít ki, tartósítva ezzel a finom és vitamindús zöldségeket. A paradicsom napon szárítás divatos tevékenységgé válik Luxorban. Ma a város gazdálkodóinak csaknem 70 százaléka foglalkozik a napon szárítással. A tendencia nem kerülte el a külföldi cégek figyelmét sem, akik az egyiptomi szárított paradicsomiparban rejlő lehetőségeket kívánják kihasználni. Luxor már ad otthont német és olasz cégeknek, amelyek termelni és exportálni szeretnének. A tendencia elterjedtségét bizonyítja az a tény, hogy a termelés terén Egyiptom a második helyen áll Olaszország után, mely világelső a napon szárított paradicsom előállításában.

A koronavírus-járvány világszerte számos iparágat leállított, de Egyiptom mezőgazdasági ipara egyike volt azoknak, akik ebből a leállásból profitáltak. A nemzetközi ellátási láncok előző és megszokott kereskedelmi beszerzési útvonalainak megszakadása első alkalommal adott lehetőséget az egyiptomi exportőröknek, hogy belépjenek bizonyos piacokra. A Földművelésügyi Minisztérium szerint az iparág több száz luxori lakosnak, különösen nőknek teremt munkalehetőséget. A Minisztérium a gazdálkodókat szárítóállványokkal is ellátta, és tanácsokat is ad nekik a legjobb minőségi színvonalú termékek előállításával kapcsolatban. Segíti a helyi termelők és más országok importőrei közötti kapcsolatot is.

Kattints a post értékeléséhez!
[Összesen: 1 Átlag: 5]