1. Egyiptom az arab világ legnépesebb országa, Afrika harmadik legnépesebb országa Nigéria és Etiópia után.
  2. A gízai Nagy Piramis, az ókori világ hét csodájának egyike, és az egyetlen, ami nagyjából érintetlenül maradt. Ez volt a világ legmagasabb ember alkotta építménye több mint 3800 évig.. először az Eiffel Torony múlta felül a magasságát.
  3. Az egyiptomi civilizáció az egyik legrégebbi a világon, feljegyzett történelme több mint 5000 éves múltra tekint vissza.
  4. Az ókori egyiptomiak “találták fel” a 365 napos naptárat, hogy előre jelezzék a Nílus folyó éves áradásait.
  5. A világ legrégebbi ruháját Egyiptomban találták meg: a Tarkhan ruhát, amely több mint 5000 éves.
  6. Az ókori egyiptomiak készítettek először fogkrémet és fogkefét. A fogkrém sóból, borsból, vízből és mentalevélből készült paszta volt.
  7. A gízai Nagy Szfinx a világ egyik legnagyobb és legrégebbi szobra, de eredete és építésének története továbbra is rejtély. Ez a szobor minden későbbi szfinx-szobor prototípusa, vagyis a többit erről az elsőről mintázták.
  8. Az egyiptomi nőknek sokféle önrendelkezési joguk volt, messze túlmutatva sok más ókori, középkori, későkori és akár jópár modern társadalmon is. Joguk volt nemet mondani egy házassági felkérésre, vagyis, a család nem kötelezhette erőszakkal házasodni olyannal, akikel nem akartak. Joguk volt tanulni. Joga volt önálló vagyonnal, jövedelemmel rendelkezniük saját jogon. Ingatlant vásárolhattak és eladhattak, esküdtszékekben szolgálhattak, bíróságon képviselhették a saját érdekeiket, jogi szerződéseket köthettek. Önállóan vállalkozhattak, vihettek boltot, különböző üzleti tevékenységeket, vállalhattak munkát. Azonos munkáért azonos bért kaptak a férfiakkal! Nem volt kötelező szüzen menniük egy házasságba, vállalhattak gyermeket egyedülállóként is és örökbe is fogadhadtak gyermeket, elválhattak, és újraházasodhattak.
  9. A Nílus folyót, a világ leghosszabb folyóját az ókori egyiptomiak életforrásnak tekintették a mezőgazdasági termékenységben betöltött fontos szerepe miatt.
  10. Az 1799-ben felfedezett Rosetti-kő volt az egyiptomi hieroglifák megfejtésének kulcsa. Három írásmóddal leírt rendeletet tartalmazott: klasszikus hieroglifával írt, demotikus írással és görögül megírt szöveget.
  11. Théba ősi városa (a mai Luxor) egykor Egyiptom vallási fővárosa volt, és itt található Egyiptom műemlékeinek kb. 30%-a, többek között a Karnak Templom, Luxor Templom, a Királyok Völgye, a Királynék Völgye, a Munkások Völgye, Nemesi sírok és az újbirodalom uralkodóinak halotti templomai is.
  12. Az Alexandriai Nagykönyvtár az ókori világ legnagyobb és legjelentősebb könyvtára volt, ahol az ókori tudás több ezer tekercsét őrizték, amíg 415-ben a korai keresztények Kürillosz püspök parancsára fel nem égették a könyvtárat. Azokat a tekercseket, amiket sikerült a tűztől megmenteni, 642-ben I. Omán kalifa pusztíttatta el, mondván, „Ha a könyvek azt tartalmazzák, mint a Korán, akkor feleslegesek. Ha nem azt, akkor veszélyesek…” Értelmetlen, és hihetetlenül ostoba vallási fanatikus pusztítás volt mindkét esemény.
  13. Az egyiptomi Szuezi-csatorna a világ egyik legfontosabb vízi útja, ami összeköti a Földközi-tengert a Vörös-tengerrel, és csökkenti az Európa és Ázsia közötti tengeri utat azzal, hogy nem kell megkerülniük a hajóknak az afrikai kontinenst.
  14. Az egyiptomi fáraók gyakran túlsúlyosak voltak, ellentétben a művészetben ábrázolt fitt és fiatalos képekkel. Étrendjük cukorban, alkoholban és szénhidrátban gazdag volt. Ezzel szemben a köznép étkezése jóval egészségesebb volt, hiszen dominánsan zöldségeket, gyümölcsöket, gabonaféléket ettek, és a húsfélék csak kiegészítették az étrendjüket.
  15. A macskákat az ókori Egyiptomban szentnek tartották, tisztelték a kártevők elleni védekezésért és a védelem szimbólumaiként. Egy macska megölése, még véletlenül is, halállal büntetendő bűncselekmény volt.
  16. Az egyiptomi hieroglifák a világ legrégebbi írásrendszerei közé tartoznak. A szimbólumokat több mint 3000 évig használták.
  17. A feljegyzett történelem első ismert munkasztrájkjára Egyiptomban került sor i.e. 1152 körül, amikor a Deir el-Medinaban a Királyi Nekropolisz kézművesei beszüntették a munkavégzést és ülősztrájkba kezdtek, mert nem kapták meg a fizetésüket. (A sztrájk sikeres volt, a fáraó kifizette végül a munkásokat).
  18. Az ókori egyiptomiak az orvostudomány különböző területeinek úttörői voltak, műtéteket végeztek és különféle betegségek kezelését fejlesztették ki. Ismerték a fogamzásgátlási módszereket és a terhességi tesztet is. A megmaradt sebészeti eszközeik nagyon modernnek hatnak.
  19. VII. Kleopátra, az egyiptomi Ptolemaiosz-dinasztia utolsó aktív uralkodója valójában görög származású volt, I. Ptolemaiosztól, Nagy Sándor egyik hadvezérétől származott.
  20. Egyiptom transzkontinentális ország, az ázsiai Sínai-félsziget áthidalja a szakadékot az afrikai ország többi részétől.
  21. Az 1970-ben elkészült Asszuáni Nagygát ellenőrzi az áradásokat, növeli a mezőgazdasági termelést, és vízerőművet termel, de számos történelmi helyszínt is kiszorított és megváltoztatott.
Kattints a post értékeléséhez!
[Összesen: 0 Átlag: 0]