A tél és a téli hideg, igen relatív fogalom… Írom mindezt a mai hideg estén itthon a kellemesen fűtött szobámban. :)))

Egyiptomban kicsit más a hideg.. de mint minden, ez is viszonyítás kérdése csak.

Emlékszem, hogy milyen nagyon hidegnek éreztem és éltem meg a kint töltött januárt, pedig hazai viszonyok között, nem is biztos, hogy hidegnek számított az ottani időidőjárás.

Napközben sütött a nap, és kellemes langymeleg idő volt. A napsütésben rövidujjú pólóban mászkáltunk napközben a 22-23 fokban. A tengeri fürdéshez bizony össze kellett szednem a bátorságom és az elszántságom, és csak rövid ideig bírtam a hűvös vizet. Bezzeg az orosz turisták! Úgy lubickoltak a 19 fokos tengerben, mint a kacsák a tavon. Mókás volt látni, hogy a többi náció képviselői csak a napozóágyak biztonságából szurkoltak az oroszoknak a fürdőzéshez. 

Délutánra, ahogy megy le a nap, igen gyorsan lesz egyre hűvösebb… és estére már csak 10-13 fok van. Az egyiptomi lakásokban nincs fűtés… minek is, hiszen alig van rá szükség… Az esti hűvös idő csak egy bő hónapig tart. Magyarországon hozzá vagyunk szokva, hogy a 10-13 fokban csak bekapcsoljuk a fűtést… Egyiptomban napközben kinyitják az ablakokat, hiszen kint kellemes meleg van, este pedig vastagabb takaróval alszanak. Nem minden lakásban van olyan légkondicionáló berendezés, amivel fűteni is lehet.

Én, aki ahhoz vagyok hozzászokva, hogy 15 fok kinti hőmérsékletnél elindul a fűtésszezon, bizony az esti 10 fokot fűtés nélkül, igencsak hidegnek éreztem. De magyar vagyok, így találékony.. :)) Esténként sok olyan vacsora készült, amihez szükség volt a sütőre… :))) Bizony, a sütőt használtam “fűtési célokra”, hisz a vacsora elkészülte után, kellemes meleget adott, amíg hűlt. :))

És, hogy ez miért is jutott eszembe?

Sokan kérdezik, hogy érdemes-e Egyiptomba utazni télen avagy kora tavasszal..

Van tél Egyiptomban… bár, mint említettem kicsit másképp, mint nálunk. Hó nagyon ritkán van, a legtöbbször, csak a Sinai-félsziget magasabb hegyein fordul elő, az is inkább csak hajnali páralecsapódás. 

A december végi és február eleji időszak között a tavaszi meleget kedvelők érezhetik jól magukat Egyiptomban, de senki ne számítson afrikai forróságra ebben az időszakban.

Az igazi egyiptomi nyár április közepén-végén indul és tart október elejéig. Ezen időszakban nem ritka, hogy a nappali hőmérséklet 40 fok fölé emelkedik. Sőt! Június – július – augusztus hónapokban tartósan 40 fok fölötti meleg van napközben és este is csak 30-35 fokra enyhül a forróság. 

Május és szeptember között igazi nyári forróság van Egyiptomban, ami ideális a tengerparti nyaraláshoz. És nem kell attól félni, hogy nem fog sütni a nap… Egyiptomban ilyen veszély nincs! 🙂

Fontos tudni viszont, hogy ez az időszak a körutazásra valójában nem alkalmas, hiszen a nagy hőségben a turisták csak vonszolják magukat az egyik árnyéktól a másikig, és alig várják, hogy visszaérjenek a légkondcionált busz hűvösébe, vagy a szállodai medence partjára. A nagy melegben nem élvezik igazán a városnézést, a templomlátogatást, a sivatagi túrákat. Az ilyen programokra tökéletes időpont a késő őszi vagy a kora tavaszi hónapok.

Október – november  vagy a március-április hónapokban kellemesen meleg az idő, és a tenger hőmérséklete is jó. Ilyenkor a legjobb körutazásra menni, hiszen már nincs nagy hőség, így a túrázós-kirándulós programokon élvezetes résztvenni. 

Bár a globális felmelegedésnek köszönhetően az elmúlt 2-3 évben esett hó 1-2 napig Alexandriában és Karóban is, ami itt emberemlékezett óta nem fordult elő. De nem ez extrém időjárásnak számít. Mint említettem, az egyiptomiak nincsenek hozzászokva a valódi télhez. Így egy hóesés óriási problémát okoz ebben az országban. A lakásokban, épületekben nincs, vagy csak alig van fűtés, az is maximum hősugárzó, vagy fűteni is tudó légkondicionáló formájában. Csak a modern épültekben vannak hőszigetelt ablakok beépítve, amik védenek a hideg ellen.

Bevallom megmosolyogtatott mindig, hogy az átlagos egyiptomi téli napokon, miközben én rövidujjú pólóban szaladgáltam napközben, addig az egyiptomiak vastag pulóverbe, télikabátba öltöztek. De mint említettem a legelején, minden csak viszonytás kérdése. Hiszen azok, akik az év 8-9 hónapjában hozzászoknak a tartósan 40 fok körüli hőmérséklethez, azoknak a napközben “csak” 20-21 fok meleg, bizony már téli hidegnek számít.

Kattints a post értékeléséhez!
[Összesen: 0 Átlag: 0]