Az egyiptomi Turisztikai és Régiségügyi Minisztérium a karnaki királylista másolatát helyezte el eredeti helyére, a luxori karnaki templom délnyugati sarkába.

A Karnak Templomban felállított szentély másolat, mivel az eredeti karnaki királylista a Louvre Múzeumban látható, hiszen 1843-ban Párizsba szállították. Ezen időszak még abba korszakba tartozott (szabad rablás időszaka), amikor Amerikából és Nyugat-Európából érkező kalandorok, sírrablók, gazdag magánemberek és egyetemek, múzeumok bárhol áshattak, pénzért bármit felvásárolhattak, kifosztva Egyiptom értékeit.

Az eredetileg 61 ókori egyiptomi király nevét tartalmazó királylista a XVIII. dinasztia királyának, III. Thotmesznek uralkodása idején készült, hogy megünnepeljék az uralkodó IV. dinasztia alapítója, Sznofru óta fennálló származását.

Bár ma már csak 39 király neve olvasható, a lista értékes, mert sok Első és Második átmeneti kori király nevét tartalmazza, melyek nem szerepeltek más monumentális királylistákban.

Mostafa Waziry, a Régiségek Legfelsőbb Tanácsának főtitkára elmondta, hogy a másolatot a Konouz cég három hónap alatt készítette el.

Pontszám
Kattints a post értékeléséhez!
[Összesen: 0 Átlag: 0]