A „baksis” avagy a hálapénz mindig is egy olyan téma, melyet zavarónak találtunk Egyiptomban járva. Először is a legtöbbünk nem is érti miért is kellene hálálkodnunk, legtöbbször olyan dologért, amiért egyébként is fizetünk, vagy épp a semmiért. És leginkább teljesen alkalmatlan időben, helyzetekben jut eszükbe kérni…  Kész zűrzavar az egész. Ezért itt bemutatok néhány hasznos információt, hogy segítsen eldönteni, mi a megfelelő, mi túlzó és mi az ami már csalásnak minősülhet baksis-ügyekben.

Hogyan működik a borravaló Egyiptomban?

A hálapénz vagy „baksis” egy módja annak, hogy köszönetet mondjunk minden típusú szolgáltatásért. Általában azt mondják, hogy NEM kötelező, de mindenhol elvárják. Mi itt Európa szívében olyan szokásokkal rendelkezünk, hogy csak bizonyos (étterem, taxi, fodrász, kozmetikus…stb) szolgáltatások esetén adunk viszonylagosan szabályozott szintű borravalót. De a hagyományos vásárláskor szívesebben fizetünk konkrét összeget a termékért, szolgáltatásért… és nem óhajtunk a kifizetett vételáron felül még „jótékonykodni” is.

De ez egyszerűen nem így van Egyiptomban; borravaló mindenhol és minden módon jelen van, az élet szerves része. Míg a „baksis” megvesztegetésként általában negatív jelentésű lehet, azt mondható, hogy Egyiptomban felváltva használták hálapénzre és kisebb kenőpénzre egyaránt.

Az egyiptomi utazás megtervezésekor figyelembe kell vennie a borravalót a teljes költségvetésben. Emiatt bölcs dolog, ha jó adag 1 USD-s bankjegyet visz magával, és tartsa meg az útközben kapott 5-10-20 egyiptomi fontos bankjegyeket, mert hasznos lehet az utazás során. Ne felejtkezzünk meg arról sem, hogy az elmúlt 2-3 évben a covid-időszak, és az ukrán hábőrú miatt Egyiptomban is óriási áremelkedések voltak, így a “pár évvel ezelőtt elég volt 1-2 EGP” már nagyon nem valós.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a szállodán kívüli étkezéskor az éttermekben, kávézókban az ételek/italok díján felül 12% szolgáltatási díjat is felszámolnak, és 13%-os adót-t kap a kormány. Étteremben ezt le kell különíteni a számlán, és további 10-15%-os felszolgálási borravaló várható (Jaj, igen, az a menü már nem tűnik olyan olcsónak!)

Borravaló útmutató:

A sofőr a repülőtérről 10-30 EGP

Csomagokban segítkezők 5-10 EGP darabonként

Takarítás a hotelszobában 10-20 EGP éjszakánként

Sofőr egész napra 50 EGP

Guide egész napra 80-100 EGP

Pincér 10-20 EGP

A mellékhelyiségek személyenként 5 EGP

Sírokban, templomokban csak ha valóban olyan helyszínt mutatnak, ami érdekel bennünket, akkor fizessünk 20-30 EGP borravalót egy személynek (csak mert csoportosan vannak jelen, nem jár mindenkinek a baksis automatikusan), és ne dobálódzunk a 100 EGP-s bankjegyekkel, még akkor se, ha nagyon látványosan elégedetlenkedik a gafír… mert ez csak egy jó színház nekünk… mert lassan más a semmiért is ennyit várnának el…

Ami a családi csoportos utazást illeti, ez egy kicsit bonyolultabb, hiszen figyelembe kell venni a család/csoport létszámát, és azt is, hogy a szolgáltatást egyénileg vagy csoportosan veszi igénybe. A borravaló kifizetésének legjobb módja, ha a tenyerét egy búcsú kézfogással összehajtja.

Ezzel együtt legyünk határozottan elutasítóak azokkal, akik csak mert szembe jöttünk velük, már tartják a markukat és követelnék a baksist…

Kattints a post értékeléséhez!
[Összesen: 0 Átlag: 0]