Az Abu Haggag mecset Luxor keleti partján található, az ókori Luxor Templom első udvarában. Aki ellátogat a luxori templomba, az lényegében a mecsetet is meglátogatja, hiszen a középkori mecsetet ráépítették az ókori templom első pillérére. A 13. században épült Abu Haggag mecset a mai napig működő mecset, és istentiszteleti hely, ami önmagában még különlegesebbé teszi a luxori templom látogatását. Az ókori templomromok, és köztük ez az elragadó régi mecset, valóban lenyűgöző látványt nyújtanak együtt. A Luxor Templom csodálatos látványt nyújt, ha napközben látogat ide, de ha valóban különleges látványra vágyik, akkor este kell betérni a templomba, amikor az egészet megvilágítják.

A Luxor Templom igazi érdekessége, hogy három vallási kegyhely is található itt: az ókori egyiptomi templom, egy római kori keresztény szentély és egy muszlim mecset. Az egyik legfigyelemreméltóbb dolog pont ez, hogy ezen a helyen, több mint 35 évszázada imádkoznak az emberek és ez nincs másképp ma sem.

Az Abu Haggag mecset rövid története

Nem az Abu Haggag mecset volt az első istentiszteleti hely, amit az ókori Luxor Templom romjaira építettek, ami maga is vallási központ volt. A muszlim megszállást követően több templomot építettek az ókoritemplom köré, köztük egy régebbi mecsetet, ami pontosan ugyanazon a helyen állt, mint ma az Abu Haggag mecset.

Egyesek szerint egy Jusszef nevű sej, építette a mecsetet, aki az iszlám hítet terjesztette a környéken a középkor legelején. Azt is mondják, hogy ideje nagy részét a zarándokok gondozásának szentelte. Emiatt később Abu Haggag (zarándokok atyja) néven vált ismertté.

Abu Haggag legendája

Jussef valamikor 1150 körül született Damaszkuszban, és feltehetően negyvenes évei alatt Mekkába költözött, majd végül Egyiptomban, Luxorban telepedett le, ahol 1245-ben bekövetkezett haláláig élt.

A helyi legenda szerint a mostani Abu Haggag mecset elődjét is az ókori Luxor Templom első udvarában építették. A kisebb és szerényebb mecsetet később egy magas rangú tisztviselő el akarta távolítani, de Jussef sejk tiltakozott ez ellen. Erőfeszítései ellenére a tisztviselő ragaszkodott ahhoz, hogy a mecsetet le kell bontani. Ám közvetlenül azelőtt, hogy a mecsetet elkezdték volna lebontani, a felelős tisztviselő egy reggel arra ébredt, hogy a teste megbénult. Ez arra késztette a tisztviselőt, hogy azt gondolta, a hirtelen bénulásának oka minden bizonnyal az Abu Haggaggal folytatott vitája és a mecset lerombolására vonatkozó parancsa. A tisztviselő ezután gyorsan meggondolta magát, és engedélyt adott, hogy a mecset a helyén maradjon. Jussef sejk pedig felújította és kibővítette az aprócska imahelyet, azzá az épületté, amit ma is láthatunk. Azóta Abu Haggag és az Abu Haggag mecset nagyon különleges helyet foglal el a luxori emberek szívében.

Abu Haggag ünnepség

Egyiptomban a szent emberek születésnapi ünnepségei az alapvető kultúra fontos része; a muszlim hit és a keresztény hit szentjeinek ünnepe fontos az itt élők számára. Noha ezek az ünnepségek valójában nem szokások, mégis rendkívül népszerű hagyományok. Néhány ilyen ünnepet, például Moulid el-Naby-t, ami a próféta születésnapját ünnepli, országszerte ünneplik. És minden nagyobb városban vannak hasonló ünnepek, melyeket csak az adott helyen ünnepelnek. Ilyen vallásos megemlékezés az Abu Haggag Moulid, amire minden év november elején kerül sor Luxorban.

Az Abu Haggag Moulid több napig tart, és egy élénk, színes és nagyon zajos esemény; egy esemény, ami lényegében a vallási megemlékezés és a szórakoztató körmenet kombinációja. Luxorban ez egy fontos helyi ünnepség, amire a helyi lakosok látványosan előkészülnek, egész évben pénzt takarít meg, csak azért, hogy lehetősége legyen minél jobban élvezni ezeket az ünnepnapokat és csatlakozhasson barátaival, családtagjaival egy felvonuláshoz az utcákon. Luxor környékén élők is örömmel csatlakoznak ehhez az utcai felvonuláshoz.

Nagyon kevés lehetőség kínálkozik Egyiptomban, ami lehetővé teszi, hogy ilyen különleges módon tanúi legyünk a valódi hagyományoknak és szokásoknak. Habár ezeket a csodálatos eseményeket nem a turisták részére rendezik, de a turisták is szívesen részt vesznek ezeken az ünnepeken, hiszen látványosak és érdekesek vallástól függetlenül is. Magától értetődik, hogy ez az év legjobb időszaka az Abu Haggag mecset meglátogatására a körmenet ideje, vagyis minden évben november első napjai.

(2024. 01. 30. Kósa Ildikó – Egypt Forever)

Kattints a post értékeléséhez!
[Összesen: 0 Átlag: 0]